Politerno > Україна і світ > Волкер розповів про повернення Україні окупованих територій і значення Цемаха

Волкер розповів про повернення Україні окупованих територій і значення Цемаха

  • 16 Вересня, 2019
  • 1098 Переглядів
  • Comments Off

Кремль не отримує бажаного результату, продовжуючи війну на Донбасі і залишить анексований півострів Крим так само, як Радянський Союз повернув незалежність балтійським країнам.

Про це спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив в  інтерв’ю телеканалу “1+1”.

“Гадаю, є причини чому Росія має піти з Донбасу. Вони насправді не зацікавлені тримати Донбас. Вони лише цинічно граються людськими життями для того, аби впливати на Київ та тримати Україну під російським впливом. Це помилка. Україна сильніша, демократичніша, більш квітуча, стійкіша, більш антиросійська та більш прозахідна, аніж будь-коли раніше. Тож, Росія отримує абсолютно протилежний результат від того, якого хоче досягти, продовжуючи окупацію та війну на Донбасі. Це причина, чому Росія має хотіти припинити це. І ми, і французи, і німці, й українці готові допомогти Росії знайти легкий шлях для відступу та повернення миру на окуповані території, коли Росія буде готова зробити це”, – зазначив Волкер.

Волкер також додав, що у разі виконання Росією Мінських угод і деокупації Донбасу, санкції щодо Криму залишатимуться настільки довго, наскільки триватиме його окупація.

Відповідаючи на питання, чи поверне Україна анексований Крим, Волкер сказав:

“Так, так, я вірю (що РФ поверне Крим Україні – ред.). Ми бачили, як це відбувалося з балтійськими країнами. Радянський Союз повернув їм незалежність після 40 років окупації. Захід, Сполучені Штати, інші країни трималися твердої лінії і не визнавали примусового включення цих країн в Радянський Союз. Так само ми маємо дуже жорстку позицію по Криму – ми не погодимося з російської анексією Криму. Щодо цього була заява Майка Помпео минулого року. Така ж позиція і у ЄС. Дуже важливо, що ми визначилися з правильною позицією і зупинилися на цьому. Тому що час змінює все, і одного дня, думаю, Крим повернеться до складу України”.

У той же час, Волкер не уявляє, як багато часу це вимагає.

Американський дипломат вважає перебільшеним значення підозрюваного Володимира Цемаха, якого передали Росії в рамках обміну утримуваними особами, в розслідуванні авіакатастрофи МН17.

“Не думаю, що ми б дізналися щось нове від підозрюваного в атаці на МН17, крім того, що ми вже знаємо. Тому, не думаю, що ціна була настільки високою, як про це говорять. У той же час, важливо звільнити полонених з Росії. Дуже важливо. Тому, вважаю, обидві країни зробили крок вперед, і, я сподіваюся тепер, щоб надати подальший імпульс, треба провести ще обміни”, – переконаний Волкер.

На питання, чи є шанс ще одного обміну до кінця року, Волкер відповів, що це залежить від обставин.

Він вважає, що має бути пропозиція обміняти “всіх на всіх”, але можуть бути проблеми з визначенням, оскільки Росія поширює своє трактування полонених на тих, хто затриманий під час конфлікту, і на тих, хто заарештований з різних причин в інших місцях.

Волкер також зазначив, що бажання обміну є в України. І якщо Росія продемонструє таке ж бажання, то його можливо буде провести. 

Нагадаємо, на прес-конференції в рамках щорічного форуму Ялтинської європейської стратегії (YES), спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер назвав умови проведення виборів на Донбасі.

За його словами, обов’язковою умовою проведення виборів в Донбасі є позбавлення сепаратистів контролю в регіоні. Також вибори повинні бути чесними і вільними.

Командир підрозділу Олександр Старина, який брав участь в спецоперації із захоплення колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, вважає, що передача РФ підозрюваного в причетності до трагедії рейсу МН-17 і розведення військ на Донбасі — це ланки одного ланцюга, який веде до капітуляції.

Читайте також: Просто перестати стріляти. Андрій Піонтковський – попереджаючи Зеленського

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE