Politerno > Україна і світ > “Наступний генпрокурор буде на 100%  моєю людиною”: опублікувано текст розмови Трампа з Зеленським

“Наступний генпрокурор буде на 100%  моєю людиною”: опублікувано текст розмови Трампа з Зеленським

  • 25 Вересня, 2019
  • 1407 Переглядів
  • 0

Білий дім опублікував текст телефонної розмови президента США Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським, через яку в США розпочали процедуру імпічменту американського лідера.

Відповідний документ розміщений на сайті Білого дому.

У розмові Трамп нагадує Зеленському, що Джо Байден як віце-президент США у 2016 році лобіював звільнення генпрокурора України Віктора Шокіна.

“Багато говорять про сина Байдена, що Байден зупинив розслідування, і багато хто хоче дізнатися про це, тому все, що ви могли б зробити з генеральним прокурором, було б чудово. Байден став хвалитися, що припинив переслідування, тож якщо Ви зможете розібратися у цьому… На мій погляд, це звучить жахливо”, – зазначає Трамп у розмові з Зеленським.

“Я хочу сказати вам про прокурора.. Перш за все, я розумію і я в курсі ситуації. Відколи ми отримали абсолютну більшість в нашому парламенті, наступний генеральний прокурор буде на 100%  моєю людиною, мій кадидат, який буде затверджений парламентом, почне роботу у вересні”, – свідповів Зеленський.

У ході бесіди Трамп заявив, що “було б здорово, якщо б Зеленський вивчив справу про корупційної діяльності в Україні Хантера Байдена, сина колишнього віце-президента США Джо Байдена і претендента від демократів на посаду президента на виборах 2020 року. Український лідер, як випливає зі стенограми, пообіцяв, що новий генпрокурор зробить це, а також запевнив його, що все розслідування в країні будуть проведені відкрито.

Першим же ділом Трамп привітав Зеленського з перемогою. “Ви прийшли з нізвідки, ніхто не давав шансів, але ви в підсумку виграли легко. Це фантастичне досягнення. Вітаю”, – сказав Трамп.

У свою чергу Зеленський зазначив, що йому потрібно багато чому повчитися у президента.

За словами Трампа, канцлер Німеччини Ангела Меркель абсолютно нічого не робить для України. “Багато європейських країн дотримуються такої ж тактики, тому я думаю, що варто звернути увагу на те, як Америка працює в цьому напрямку. США зробила багато доброго для України.

У свою чергу Зеленський лише підтверджує його слова: “Так,я зустрічався з Меркель, але від неї не надійшло ніяких ініціатив в бік України. Так, Європейський Союз повинен бути нашим стратегічним партнером, але як виявилося це лише на словах і особливо коли мова заходить про санкції для РФ. Я хочу вам подякувати, що саме влада США роблять так багато для країни. Хочу подякувати вам за підтримку і я сподіваюся, що ми і далі будемо співпрацювати в цьому ж напрямку, адже ми вже готові купити пару Javelins для нашої оборой сфери”.

Також Трамп говорить: “Я чув, що у вас був прокурор, який був дуже хорошим і якого звільнили, і це дійсно нечесно. Багато людей говорять про це, про шляхи, якими вони звільнили дуже хорошого прокурора, і ви повинні деяких дуже поганих людей, включених у цей процес”.

“Є дуже багато розмов про сина Байдена, що Байден зупинив розслідування, і багато людей хочуть розібратися з цим. Тому будь-яка річ, яку ви зможете зробити з генеральним прокурором … Це буде чудово. Байден хвалився, що він зупинив розслідування, тому якщо ви зможете зайнятися цим. Як на мене, це звучить жахливо “, – сказав Трамп.

Зеленський, як випливає зі стенограми, пообіцяв, що новий генпрокурор зробить це, а також запевнив його, що все розслідування в країні будуть проведені відкрито. “Проблема розслідування справи – це фактично питання відновлення чесності, тому ми подбаємо про це і працювати над розслідуванням цієї справи”, – зазначив президент України.

“Наш новий прокурор – на сто відсотків мій чоловік. Він буде затверджений парламентом у вересні. Він розгляне ситуацію про компанії, яку ви згадуєте”, – відповів Зеленський.

Згідно стенограмі, Зеленський кілька разів настоював на зустрічі з Трампом.

У той же час американський лідер не пов’язував зі своїм проханням подальше виділення фінансової допомоги Києву.

Деталі розмови Трампа і Зеленського, якого до цього не було у відкритому доступі, стали приводом для оголошення американськими парламентаріями про початок процедури імпічменту. У Конгресі заявили, що це буде зроблено, якщо вдасться довести факт тиску Трампа на українського лідера. На тлі цих подій президент США розпорядився опублікувати стенограму розмови.

Минулого тижня пресі стало відомо про розслідування, яке ведеться за скаргою неназваного держслужбовця проти Дональда Трампа: президента підозрюють у просуванні власних політичних інтересів під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським.

ЗМІ стверджують, що Трамп нібито вимагав від українського колеги розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах Джо Байдена або ж його сина Хантера. За припущеннями медіа, лідер США також міг шантажувати Зеленського.

Згодом стало відомо, що президент США Дональд Трамп згадував екс-віце-президента Джо Байдена в ході телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським у липні.

Володимир Зеленський у Нью-Йорку розповів представникам української діаспори про свої плани з відновлення територіальної цілісності України. 

Президент США Дональд Трамп заявив по прибутті на Генасамблею ООН, що гальмуватиме фінансову допомогу Україні, доки Європа не почне вкладати в нашу країну більше.

Екс-нардеп і журналіст Сергій Лещенко готовий свідчити у Конгресі США щодо спроби адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані втрутитися в українську політику і втягнути нову владу у вибори президента США.

Президент Володимир Зеленський заявив, що його розмова із президентом Дональдом Трампом є “приватною і конфіденційною”.

Також ми повідомляли про те, що Володимир Зеленський разом з дружиною 24 вересня поспілкувався з президентом США Дональдом Трампом та його дружиною Меланією.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE