Politerno > Тернопільщина > Депутати Тернопільської обласної ради вважають «формулу Штайнмаєра» здачею національних інтересів, – проект рішення сесії

Депутати Тернопільської обласної ради вважають «формулу Штайнмаєра» здачею національних інтересів, – проект рішення сесії

  • 2 Жовтня, 2019
  • 2498 Переглядів
  • 0

Депутати Тернопільської обласної ради сьогодні в 16.00 зберуться на позачергове засідання 12-ї сесії. На розгляд сесії виноситиметься питання про суспільно-політичну ситуацію з приводу погодження у м. Мінську так званої «формули Штайнмаєра».

Проект сесійного рішення Тернопільської облради отримала редакція «Політерно» з власних джерел в обласній раді.

Депутати планують схвалити текст Звернення до президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів , народним депутатам від Тернопільщини та направити до усіх обласних рад України.

Як йдеться в проекті Звернення, обласні депутати Тернопільщини підозрюють, що так звана «формула Штайнмаєра» несе загрозу національним та без пековим інтересам держави.

«Ми, депутати Тернопільської обласної ради, виступаємо проти здачі національних інтересів і початку капітуляції України у російсько-українській війні. Реалізація так званої формули Штайнмаєра веде за собою легітимізацію та тривале консервування терористичних окупаційних адміністрацій у окремих районах Донецької та Луганської областей через проведення там місцевих виборів. Імплементація нового законодавства та внесення відповідних змін в Конституцію України по суті надає можливість Росії вимагати послаблення санкцій проти неї зі сторони світового співтовариства, легітимізацію окупованого Російською Федерацією Донбасу, визнання законними референдуму і анексії Криму. У підсумку – разом з паралельним послабленням санкцій західного світу це означатиме перемогу Росії над Україною», – йдеться в проекті Звернення Тернопільської обласної ради.  

Крім того, в проекті зазначено, що депутати Тернопільщини закликають вище керівництво держави не розмінювати перспективи Української державності на примарний мир ціною примирення з колишньою метрополією, що в підсумку знову зробить Україну частиною Росії.

Разом з тим, Тернопільська обласна рада закликатиме всі патріотичні сили, що справді представляють інтереси українського народу у Верховній Раді України, не підтримувати нову редакцію Закону України про особливий статус Донбасу та протидіяти спробам проведення місцевих виборів  на тимчасово окупованих окремих районах Донецької та Луганської областей, втіленню так званої «формули Штайнмаєра».  

Як раніше повідомив президент України Володимир Зеленський, у Мінську Тристороння контактна група (ТГК) погодила текст так званої «формули Штайнмаєра». Нею передбачено, зокрема, запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України. Утім, повний погоджений текст наразі не оприлюднений.

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький заявив про “безстрокову акцію проти капітуляції”.

Представники націоналістичних сил увечері 1 жовтня пікетували Офіс президента в Києві, вимагаючи не підтримувати «формулу Штайнмаєра» і не продовжувати «капітуляцію».

Парламентські фракції партій “Європейська Солідарність”, “Батьківщина”  і “Голос” виступили категорично проти погодження “формули Штайнмаєра”. 

Також стало відомо, що Тристороння контактна група у Мінську узгодила остаточний текст “формули Штайнмаєра” у редакції, запропонованій у вересні, але спільного підписання документу не було.

2 жовтня на засідання фракції “Слуга народу” приїхав президент Володимир Зеленський. Перед цим президент Володимир Зеленський провів зустріч з головами парламентських фракцій.

Російське видання “Коммерсант” оприлюднило підписи всіх сторін під погодженням так званої “формули Штайнмаєра” щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Партія «Опозиційна платформа – За життя» привітала узгодження на переговорах у Мінську так званої «формули Штайнмаєра». 

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE