Politerno > Україна і світ > Українська сторона погодилася на стару “формулу Штайнмаєра”, але не підписувала її з бойовиками

Українська сторона погодилася на стару “формулу Штайнмаєра”, але не підписувала її з бойовиками

  • 2 Жовтня, 2019
  • 1145 Переглядів
  • 0

Тристороння контактна група у Мінську узгодила остаточний текст “формули Штайнмаєра” у редакції, запропонованій у вересні, але спільного підписання документу не було.

Про це йдеться у статті ЄП “Штайнмаєр у законі: на що погодився Київ і чи є у “формулі” вивід російських військ”.

Текст формули був узгоджений ще у вересні і його оприлюднив глава МЗС Вадим Пристайко. Вона регулює терміни, коли має запрацювати закон про особливий статус ОРДЛО, і звучить наступним чином:

“Закон набуває чинності о 20:00 за місцевим часом в день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені відповідно до Конституції України та спеціальним законом України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.

Цей Закон продовжує діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ”.

За інформацією “Європейської правди”, 1 жовтня формула була узгоджена саме у цій редакції.

На зустрічі у Мінську 18 вересня претензії Києва викликали не так зміст документу, як його оформлення. Російська сторона хотіла, щоби під “формулою” стояли одночасно підписи представника України та представників маріонеткових проросійських “урядів” у Донецьку та Луганську; Київ виступав проти.

На відміну від “Мінського протоколу” 2014 року, під яким підписалися і представник України у ТКГ Леонід Кучма, і лідери проросійських бойовиків Захарченко з Плотницьким, нині згоду України на “формулу Штайнмаєра” оформили окремими особистими листами на адресу ОБСЄ від представника України та від “республік” про те, що вони погоджуються із імплементацією “формули”.

Як раніше повідомив президент України Володимир Зеленський, у Мінську Тристороння контактна група (ТГК) погодила текст так званої «формули Штайнмаєра». Нею передбачено, зокрема, запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України. Утім, повний погоджений текст наразі не оприлюднений.

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький заявив про “безстрокову акцію проти капітуляції”.

Представники націоналістичних сил увечері 1 жовтня пікетували Офіс президента в Києві, вимагаючи не підтримувати «формулу Штайнмаєра» і не продовжувати «капітуляцію».

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE