Politerno > Україна і світ > Двоє ексберкутівців, яких обміняли в ОРДЛО, повернулися до Києва

Двоє ексберкутівців, яких обміняли в ОРДЛО, повернулися до Києва

  • 8 Лютого, 2020
  • 859 Переглядів
  • 0

Колишні “беркутівці” Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, які були передані в ОРДЛО в рамках обміну, повернулися до Києва.

Звернення Маринченка та Тамтури до президента Володимира Зеленського, голови ВР Дмитра Разумкова та генпрокурора Руслана Рябошапки від 8 лютого, опубліковане адвокатом Олександром Горошинським в Facebook.

Ексспівробітники Київського спецпідрозділу міліції “Беркут” Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, заявили про свою позицію відносно раніше здійсненого обміну і повернення до Києва: “Правда – це причина нашого повернення до Києва. Протягом п’яти років судовий процес був основним джерелом правди про Майдан і повинен продовжитися. Ми і надалі будемо брати участь у судових засіданнях. Нам нічого приховувати – ми не скоювали злочинів. Ми хочемо відновити чесне ім’я спецпідрозділу “Беркут”. Ми хочемо, щоб по-справжньому винні у вбивствах правоохоронців і протестувальників були покарані. Ми закликаємо президента України, генерального прокурора України та депутатів Верховної Ради України негайно скасувати закон про амністію майданівців та забезпечити справедливе та неупереджене розслідування подій 2014 року за участі міжнародних спостерігачів та експертів”.

Ексберкутівці зазначають, що в липні та грудні 2019 року їм було змінено запобіжний захід з тримання під вартою на домашнійі арешт, однак за гратами “безпідставно” перебували їхні “товариші по службі” – Сергій Зінченко, Павло Аброськін і Олег Янішевський. Згодом з’явилась можливість їх звільнення в рамках обміну на умовах “всіх на всіх”.

Маринченко і Тамтура також зазначають, що їхня відмова від участі в обміні поставила б під загрозу цей обмін загалом.

“Також ми розуміли, що цей обмін дозволить привернути увагу влади та громадськості до питання об’єктивної оцінки подій 2014 року. Це був державний переворот. А частина протестувальників не були мирними – вони були озброєними злочинцями. Вони закидували правоохоронців камінням, катували, палили “коктейлями Молотова”, розстрілювали їх з вогнепальної зброї!”, – підкреслили ексберкутівці.

Нагадаємо, 29 грудня на КПВВ “Майорське” завершився обмін утримуваними особами: Україні передали 76 громадян, Росії та бойовикам ОРДЛО  видали 127 осіб. 

В рамках обміну утримуваними особами Україна віддала бойовикам бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на Донбасі на їхньому боці, та п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська заявила, що в полоні бойовиків в ОРДЛО залишаються близько 300 українців.

Передача 29 грудня Україною бойовикам ОРДЛО п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані, ускладнить правосуддя і дотримання права жертв на справедливість, йшлося в заяві Моніторингової місії Організації об’єднаних націй з прав людини в Україні.

Святошинський райсуд Києва вивів із справи про розстріли активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року прокурорів Олександра Шеваленка, Віталія Суботіна і Марину Мазепіну, які відпустили екс-беркутівців на обмін, вивели зі справи

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE