Politerno > Україна і світ > Учасників схем Гладковського підозрюють у несплаті податків на 50 млн

Учасників схем Гладковського підозрюють у несплаті податків на 50 млн

  • 30 Квітня, 2020
  • 957 Переглядів
  • 0

НАБУ та САП повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків на суму майже 50 млн грн та легалізації цих коштів чотирьом особам, які причетні до компанії “Оптимумспецдеталь”.

Про це повідомили прес-служби НАБУ і САП.

“29 квітня 2020 року детективи Національного Бюро під процесуальним  керівництвом САП повідомили про підозру чотирьом особам, які фактично керували і забезпечували роботу ТОВ “Оптимумспецдеталь” у вчиненні тяжкого та особливо тяжкого злочину – ухиленні від сплати податків у особливо великому розмірі та легалізації коштів в особливо великих розмірах, набутих внаслідок вказаного злочину”, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці не називають прізвищ, але за даними ЗМІ мова йде про екскерівника “Оптимумспецдеталі” Володимира Волохача, Віталія Жукова та Андрія Рогозу, які фактично керували і забезпечували роботу товариства, а також бухгалтера Іванюк.

В ході досудового розслідування встановлено, що у 2015 році двоє осіб, які фактично здійснювали керування товариством “Оптимумспецдеталь”, розробили злочинну схему постачання комплектуючих для військової техніки до державних підприємств Державного концерну “Укроборонпром” з ухиленням від сплати податків з таких операцій.

До реалізації злочинної схеми особи за грошову винагороду залучили одного чоловіка, якого призначили на посаду як директора товариства, так і бухгалтера, хоча жодних спеціальних знань у нього не було.

Фактичне здійснення бухгалтерської діяльності на підприємстві було покладено на ще одну учасницю злочинної схеми – бухгалтерку одного із підконтрольних організаторам схеми підприємств.

Відповідно до узгодженої схеми, організатори забезпечували оформлення договорів на поставку товарів до підприємств “Укроборонпрому”.

Проте ці товари не мали легального джерела походження – ні реально, ні документально не були придбанні товариством “Оптимумспецдеталь”.

Для приховування цього факту були створені фіктивні підприємства, які маскували реальне походження комплектуючих та створювали формальне законне джерело походження цих товарів.

Шляхом відображення у податковому обліку безтоварних операцій з цими суб’єктами господарювання, формували податковий кредит та підвищували собівартість товарів, які фактично були набуті на безоплатній основі.

Отримані з операцій безготівкові кошти у подальшому переводились в готівку, але податки на додану вартість та прибуток не сплачувались.

Таким чином, за 2015 – 2018 роки товариство ухилилось від сплати податків на загальну суму 49,342 млн гривень.

На сьогодні учасникам злочинної схеми інкриміновано організацію та вчинення особливо тяжких злочинів, передбачених ч.3 ст. 212 та ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України.

Санкція статтей передбачає максимальне покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Розслідування фактів можливого ухилення від сплати податків ТОВ “Оптимумспецдеталь” розпочала Військова прокуратура ще навесні 2016 року та впродовж наступних трьох років слідчі та процесуальні дії в справі майже не здійснювалися.

Аж поки в березні 2019 року ТОВ “Оптимумспецдеталь” не опинилась в центрі корупційного скандалу навколо закупівель ДК “Укроборонпром”, викритого журналістами (так звана справа Гладковських-Свинарчуків -ред.).

У відповідь 5 березня 2019 року двом з фактичних керівників ТОВ “Оптимумспецдеталь” (Рогоза і Жуков –ред.) Військова прокуратура повідомила про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України. Їм інкримінували ухилення від сплати податків у 26,6 млн грн.

Один з підозрюваних (Рогоза –ред.) зголосився цю суму сплатити до бюджету, про що публічно повідомив тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко.

Однак в подальшому Шевченківський районний суд м. Києва відмовив прокурорам у задоволенні клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та закриття кримінального провадження за цим фактом. Як йдеться в ухвалі, не було наведено належних допустимих доказів про сплату 26,6 млн грн.

Тож 2 вересня 2019 року суд повернув прокурору клопотання, що означало: розслідування у кримінальному провадженні мало бути відновлено.

У листопаді 2019 року підслідність у цій справі постановою Генерального прокурора визначено за Національним бюро, оскільки події, які досліджувалися в межах цього провадження, перетиналися з іншими, які вже розслідували детективи НАБУ щодо ДК “Укроборонпром”.

Детективи Національного бюро зібрали докази не лише того, що насправді сума податків, несплачених ТОВ, є більшою за раніше інкриміновані Військовою прокуратурою, а й здобули підтвердження, що вказані несплачені податки в подальшому були легалізовані шляхом вчинення низки незаконних фінансових операцій.

Нагадаємо, видання “Bihus.info” у лютому-березні минулого року оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері

За даними журналістів, постачання контрабандних російських деталей за завищеними цінами організував 22-річний син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський. Його батько нібито щонайменше один раз отримував “відкат” у 30 тисяч доларів з цієї схеми, а усі слідчі органи, включно з НАБУ, “зливали” справи по Гладковському за хабарі.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що працівники НАБУ неодноразово порушували законодавство  під час розслідування кримінальних проваджень щодо розкрадань в оборонній сфері.

Також у САП стверджувли, що Національне антикорупційне бюро намагається приховати свою причетність до корупції в оборонному комплексі.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що зі справи 2016 року, де вперше була згадка про фірму “Оптимумспецдеталь”, зникла частина матеріалів.

Двох детективів Національного антикорупційного бюро, яких викрили в перешкоджанні професійній діяльності адвоката, притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

23 квітня 209 року Державне бюро розслідувань провело обшуки в Національному антикорупційному бюро.

Читайте також: “Свинарчуки” Зеленського крадуть в держави

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE