Politerno > Україна і світ > Зеленський вніс до парламенту закон про референдум

Зеленський вніс до парламенту закон про референдум

  • 9 Червня, 2020
  • 873 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт №3612 “Про народовладдя через всеукраїнський референдум”.

Про це інформує сайт Верховної Ради

9 червня законопроєкт отримано апаратом парламенту і передано на розгляд керівництву.

Президент визначив його як невідкладний.

Текст законопроєкту і супровідні до нього документи поки відсутні.

Слід нагадати, що у листопаді 2019 року глава держави анонсував, що найближчим часом Рада прийме закон про референдум. Цей документ повинен чітко встановити види та механізми референдуму. За словами Зеленського, він “нарешті дасть українцям можливість вирішувати долю того чи іншого важливого для них питання”.

Відзначимо, перший віце-спікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявляв, що один з проектів з пакета народовладдя передбачатиме можливість скасовувати закони на референдумі і виносити на обговорення питання про відставку того чи іншого українського чиновника.

Стефанчук заявляв, що один з проектів з пакета народовладдя передбачатиме можливість скасовувати закони на референдумі і виносити на обговорення питання про відставку того чи іншого українського чиновника.

Він роз’яснював, що законопроект про народовладдя – це комплекс проектів, у який входять кілька речей, зокрема, відновлення закону про всеукраїнський референдум.

У своїй передвиборчій програмі Зеленський підкреслював, що першим його законопроектом буде закон “Про народовладдя”. “У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки народ України буде формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії”, – писав він.

Він також хотів, щоб громадяни долучалися до схвалення важливих державних рішень через інтернет, зокрема, шляхом голосування в мережі на виборах і референдумах.

Як повідомлялося, у передвиборчій програмі Володимир Зеленський обіцяв закон “Про народовладдя”.

29 серпня Зеленський подав відповідний законопроєкт у Верховну Раду. У ньому передбачені зміни до Конституції.

Нині право законодавчої ініціативи належить президенту, Кабінету міністрів, народним депутатам. Зеленський пропонує додати до цього переліку “народ”.

3 вересня парламент направив законопроєкт до Конституційного суду.

КС постановив, що президентський законопроєкт про законодавчу ініціативу народу відповідає Конституції, але необхідно конкретизувати положення про законодавчу ініціативу народу.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE