Politerno > Тернопільщина > Про що говорять зрізані дерева або як піар чиновників робить спеку в квартирах тернополян

Про що говорять зрізані дерева або як піар чиновників робить спеку в квартирах тернополян

  • 16 Червня, 2020
  • 1444 Переглядів
  • 0

Іноді в наших тернопільських політиків піар за бюджетні кошти на виході має зовсім безглуздий результат. Особливо тоді, коли в міжбудинкових дворах при благоустрої зрізають дерева.

Кожне дерево у Тернополі під загрозою і може стати об’єктом посягань комунальних служб міста. Прикладів чимало.

Останній випадок: міжбудинкова територія на вул. Злуки, 15,17. Люди просили в міської ради зробити паркову, прокласти в дворі новий асфальт. Добре ж хотіли? Але аж ніяк не просили зрізати дерева.

Тим не менше, дерева зрізали, тріски полетіли.

Депутатом цього округу є секретар міської ради Віктор Шумада.
Беззаперечно одне, жоден працівник, який наніс ріжучий удар бензопилою дереву-тернополянину, не зробив це самовільно. Його посилають це зробити. Посилають навіть не на словах, а по процедурі.

Процедура передбачена рішеннями виконкому, потім комісією і погоджена начальниками. Тобто за зрізом дерева хтось стоїть з посадовців. Окрім того, за кожним зрізом дерева стоїть один міський депутат – депутат округу.

Отож, рішення виконкому ТМР №599 від 26.06.2019 вказує перелік осіб, які комісійно визначають стан того чи іншого дерева, яке на їхню думку треба зрізати.

Склад комісії: 

Стемковський Владислав Володимирович

– заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, голова комісії.

Лобурак Оксана Василівна

– начальник відділу благоустрою та екології, заступник голови комісії.

Молодецька Світлана Ярославівна

– головний спеціаліст-ландшафтник відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, секретар комісії.

Члени комісії:

Гринчишина Людмила Григорівна

– головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології,

Клімчук Микола Андрійович

– головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології,

Рогач Ростислав Арсенович

– головний спеціаліст відділу земельних ресурсів.

В акті на зріз дерев на проспекті Злуки, 15, стоїть підпис інспектора Держекоінспекції Дуди Василя Ігоровича.

Ну і закріпив печаткою та підписом акт на зріз дерев заступник міського голови-голова комісії В’ячеслав Стемковський.

Власне, усіма цими людьми підписуються акти на кожне дерево-тернополянина, яке йде під ніж, точніше під бензопилу.

Великий знак питання стоїть над тим чи взагалі комісія перебувала на місці. Типовим є, що підписанти взагалі не йдуть до дерев. Здебільшого, акт підписується в кабінетах «всліпу». Підписанти не бачать насправді як виглядають дерева. Акт формують звичайні робочі.  

А взагалі, що підписали? Зелені насадження, що підлягають видаленню: липа – стан добрий, горіх – задовільний, два клени – задовільний, два каштани – стан добрий.

Експерти? Начебто так. Але ж як можна визначити, що горіх в задовільному стані? Задовільно вродить? Липа добре зацвіте? Два каштани дадуть добрий врожай, їхній плід добре визбирати і можна добре заробити?

Та доля тих дерев така, що їх врізали під сам корінь, стовбури розпиляли на частини. Відновна вартість зрізаних дерев не нараховується. Але ж чому, якщо замовником є приватне підприємство? Приватне, а не за зверненням мешканців житлового будинку.

Йде мова про ПП «ТернопільКомСервіс», яке має свій офіс по сусідству. І в цьому офісі прийом громадян проводить міський депутат округу, секретар міської ради Віктор Шумада. Директором ПП «ТернопільКомСервіс» є Юрій Вересюк. Віктор Шумада неодноразово висловлював подяку Юрію Вересюку за проведені роботи по благоустрою на проспекті Злуки.

Справді ПП «ТернопільКомСервіс» зробило ряд робіт по благоустрою міжбудинкових територій на проспекті Злуки, до яких нема жодних претензій від мешканців. Ба, навіть більше. Віктор Шумада отримував подяки від своїх виборців.

Втім, виникає запитання чи правомірно у даному випадку по зрізі дерев визначено замовником «ТернопільКомСервіс». В системі публічних закупівель «Прозоро» проведення капітального ремонту міжквартального проїзду, чи облаштування екопарковки, чи облаштування розворотного майдаданчика для автомобілів за адресою проспект Злуки, 15, такої закупівлі нема.

Натомість є квітневий тендер «Капітальний ремонт міжквартального проїзду за адресою проспект Злуки,17,21,23 в м.Тернополі». Це сусідні будинки тої ж між будинкової території. І що дивно, що переможцем тендеру на 1,1 млн. грн.. є зовсім інша фірма – ТОВ «Будівельна компанія Тернобудсервіс».

Ця фірма створена буквально за два місяці до проведення тендеру по проспекті Злуки.   Ба, навіть більше за 4 місяці свого існування ТОВ «Будівельна компанія Тернобудсервіс» вже встигла взяти участь в 48 закупівлях на загальну суму майже на 55 млн. грн. В основному замовником робіт є Управління ЖКГ, благоустрою та екології Тернопільської міської ради. Окрім управління ЖКГ, замовляє роботи Управління освіти і науки ТМР та кілька шкіл Тернополя.

Ще раз повторимо, фірмі чотири місяці, 48 тендерів, сума – понад 55 млн. грн. Про це злегкістю можна переконатися переглянувши аналітику по ТОВ «Будівельна компанія Тернобудсервіс» в аналітичній системі «Юконтрол».

Та повернемося до зрізаних дерев на Злуки, 15. Під час зрізу мешканці викликали поліцію. Поліція як завше правопорушень не знайшла, адже був акт комісії, наданий замовнику ПП «ТернопільКомСервіс». Але поліцейські зовсім не перевірили чи правомірно підприємство товариша Віктора Шумади взагалі є замовником робіт.

Дерев уже не вернеш, їхня тінь втрачена. На вищих поверхах будинку «Злуки, 15» сонце літком палитиме крізь вікна. Комусь це буде в радість, бо матиме стоянку для автомобіля на місці зрізаного дерева. А комусь буде спека у квартирі.  

 Ханас Василь



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE