Politerno > Україна і світ > “Моя особиста думка – злочин було скоєно з патріотичних мотивів”, – Геращенко про вбивство Шеремета

“Моя особиста думка – злочин було скоєно з патріотичних мотивів”, – Геращенко про вбивство Шеремета

  • 25 Червня, 2020
  • 1116 Переглядів
  • 0

Справа Шеремета – це не справа Авакова, це справа, в якій є група поліції, близько 15 осіб.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

“Яка головна мета розслідування справи Шеремета? Встановити всіх причетних, аж до замовників. Чи можна завжди розкрити всі злочини? Ні, не всі і не завжди. Вбивцю Улофа Пальме ось днями тільки встановили. Вбивство Кеннеді досі викликає питання та суперечки. Справа Шеремета – одна з найскладніших в історії України, тому що вона готувалася дуже ретельно.

У випадку звичайного вбивства, як правило, все простіше. Наприклад, на камери потрапляє машина, можна зачепитися за номери і далі розкручувати, телефони перевіряти і т. д. Що тут було: всі були без телефонів, обличчя ховали, бо була проведена розвідка маршруту, ходили пішки, шляхи відходу були продумані так, що ця пара вийшла і пішла в нікуди, не сіла в машину або метро тощо”, – сказав він.

За словами Геращенка, під час розслідування справи Шеремета вивчалася маса версій, відстежувалися люди, за ними стежили, перевіряли їхню ходу тощо.

“Коли у справі з’явилися сім’я “Пуми” і “Бучі”, щодо них зробили експертизу, тому що, м’яко кажучи, один шість разів судимий і хвалився, що вміє зібрати бомбу за 15 хвилин навіть в тюремних умовах. Але експерти визначили, що це не вони, вони ходять по-іншому. І коли в результаті оперативних комбінацій вийшли на групу людей, в якій був так званий “Пістолет”, якому надіслали повідомлення із закликом прийти і дати свідчення у справі Шеремета, ця група занепокоїлась. “Пістолет” застрелився, а група занепокоїлася. Ми подумали: навіщо порядним людям переживати, якщо вони ніяк не причетні до цієї справи?

Ви чули прослушку, там Кузьменко переживає, що у неї будуть обшуки. У мене питання: чому дитячий лікар повинна переживати через обшуки у справі Шеремета? Де вона і де справа Шеремета?”- зазначив заступник голови МВС.

Разом з тим, він підтвердив, що все це є непрямими доказами, в комплексі це є доказовою базою. Коли один збіг, два, п’ять – це одна справа. Але коли таких збігів багато десятків, то тоді це наводить на думку, що є достатньо підстав висунути підозри.

“Завдання поліції – знайти винних, завдання прокуратури – не допустити переслідування невинних. Тому справа Шеремета – це не справа Авакова, це справа, в якій є група поліції, близько 15 осіб.

Була група прокурорів з шести осіб, усі, до речі, звільнені Рябошапкою під час переатестації. І тільки тоді, коли прокурори, підлеглі Рябошапки, дали згоду на висунення звинувачення, постало питання: як пояснити суспільству, що дитячий лікар, музикант і медсестра-волонтер, можливо, причетні до цієї справи? Тому був зроблений брифінг.

Якщо б підозрювані були б тричі судимими кримінальними авторитетами, ми б їх просто загребли, дали коротке повідомлення і все. А тут треба було пояснити”,
– повідомив Геращенко.

Говорячи про мотив злочину, заступник міністра зазначив, що в МВС вважають що ці люди є виконавцями, яких надихнули їхні куратори.

“Моя особиста думка – цей злочин було скоєно з патріотичних мотивів. Людям часто вносять в голову думку: це ворог, його треба ліквідувати, тому що він ворог”, – сказав він.

Говорячи про те, хто “вніс” цю думку, у слідства є десятки різних версій, в яких вивчаються різні люди, і публічні, і непублічні.

“Поки що впевнено можна сказати, що є троє підозрюваних. Ставлячи свій підпис під підозрою, слідчий несе зокрема кримінальну відповідальність за статтею про переслідування завідомо невинної особи”, – сказав Геращенко.

Також він додав, що основна версія щодо того, кому знадобилося вбити Шеремета, викладена в матеріалах справи – порушення соціально-політичної ситуації в країні.

“Ті, хто це задумав, дивилися: була справа Гонгадзе, до цього була причетна міліція, це призвело до акцій “Україна без Кучми” і до зміни геополітичного вектору країни. Те ж саме і тут: вбивають Шеремета, не просто вбивають в під’їзді, а спеціально, у всіх на виду, йде резонанс і так далі. Ми ж не працюємо такими методами, як в Кагарлику, якби працювали, то “Пума” і “Буча” вже давним-давно б усе розповіли”, – додав Геращенко.

Нагадаємо, журналісти знайшли у родини першого заступника голови Нацполіції та керівника слідчо-оперативної групи по розслідуванню вбивства журналіста Павла Шеремета Євгена Коваля земельних ділянок та нерухомості на понад $ 1 мільйон, але її члени не мають офіційних підтверджень заробітків співставних з цією сумою. 

Як заявив президент Володимир Зеленський, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повинен довести до кінця справу про вбивство Павла Шеремета.

25 травня Печерський райсуд Києва залишив під вартою до 23 липня підозрюваного у справі про вбивство Павла Шеремета Андрія Антоненка, а біля Офісу президента пройшла акція протесту з вимогою звільнити і зняти всі обвинувачення з підозрюваних у справі вбивства журналіста.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE