Politerno > Україна і світ > Українці оцінили перший рік роботи Зеленського на посаді президента – соціологія

Українці оцінили перший рік роботи Зеленського на посаді президента – соціологія

  • 26 Червня, 2020
  • 947 Переглядів
  • 0

Перший рік президентства Володимира Зеленського 37% українців оцінили на “добре” або “дуже добре”, ще 34% вважають, що президент справляється “не погано і не добре”.

Про це свідчать результати дослідження Центру Разумкова з 24 по 29 квітня

Загалом 37% опитаних оцінили діяльність Зеленського протягом першого року перебування при владі “добре” або “дуже добре”. Відносна більшість, 34% опитаних оцінили діяльність В.Зеленського на “3” (“не погано і не добре”), а 28% — “досить погано” або “дуже погано”.

Зокрема, досить важливий для іміджу Зеленського виявився показник — чиї інтереси, загальнонаціональні чи власні він насамперед захищає.

У квітні частка тих, хто дотримується думки, що президент захищає загальнонаціональні інтереси, становила 50%, а тих, хто до дотримується думки, що він захищає власні інтереси та інтереси свого політичного оточення — 33%.

Частка респондентів, які вважають нову владу кращою за попередню, становить 38%, у той час як 39% вважають, що нинішня влада нічим суттєво не відрізняється від попередньої, а 16% — що вона гірша за попередню.

63% респондентів відповіли, що влада намагається покращити ситуацію в країні, але їй це поки що не вдається зробити, 25% вважають, що влада лише “імітує зусилля”, і лише 9% відзначають вдалі дії влади.

Відносна більшість опитаних (42%) зазначають, що загальна ситуація в країні за останній рік погіршилася, 33% вважають, що вона не змінилася, а 15% — що вона покращилася.

Респонденти найчастіше констатують погіршення ситуації у рівні цін і тарифів (57%) та в економічному становищі країни (50%).

Оцінюючи виконання Зеленським передвиборних обіцянок, більшість українців зазначають, що вони зовсім не виконані.

Зокрема, 71,5% вважають, що зовсім не виконана обіцянка відсторонення олігархів від впливу на політику, 70% — створення нових робочих місць, 63% — встановлення миру на Сході Україні, 62% — боротьби з корупцією, 62% — запровадження реального народовладдя, 56% — зниження комунальних тарифів, 54% — детінізації економіки, легалізації доходів, 53% — підвищення пенсій, 50% — забезпечення лікарень і шкіл фінансуванням і сучасним обладнанням, 47% — підвищення зарплат педагогів та медиків, 46% — недопущення ущемлення бізнесу правоохоронцями.

Лише 3,5% опитаних вважають, що Зеленський повністю виконає свої передвиборні обіцянки, 33% відповіли, що він виконає більшу частину своїх обіцянок, 31% — виконає меншу частину, 25% — практично не виконає.

Дослідження проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 24 по 29 квітня 2020 року методом телефонного інтерв’ю на основі випадкової вибірки номерів мобільних і стаціонарних телефонів.

Було опитано 2056 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Дослідження здійснено в рамках проекту “Рік президентства Володимира Зеленського: досягнення і прорахунки” за підтримки представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Нагадаємо, як заявила голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Александра Яременка Ольга Балакірєва, баланс довіри до президента Володимира Зеленського є негативним – йому не довіряють 50% українців.

НАБУ спільно з СБУ під процесуальним керівництвом САП затримали на хабарі голову Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня. Позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко повідомив, що глава Кіровоградської ОДА Андрій Балонь, якого впіймали під час отримання хабаря, був призначений за особистої участі президента Зеленського.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE