Politerno > Україна і світ > Загибель сім’ї у ДТП: спочатку Зеленський декриміналізував “п’яне водіння”, тепер хоче посилення покарання

Загибель сім’ї у ДТП: спочатку Зеленський декриміналізував “п’яне водіння”, тепер хоче посилення покарання

  • 13 Липня, 2020
  • 984 Переглядів
  • 0

З 1 липня мав набути чинності закон, який запроваджував кримінальну відповідальність за кермування у нетверезому стані.

Вказаний закон ухвалили ще у листопаді 2018 року, проте його дію відтермінували до 1 липня 2020 року.

17 червня 2020 року нардепи прийняли інший закон № 3314, який запроваджує поняття “кримінального проступку” та підвищує штрафи за повторне водіння напідпитку і який підписав президент Володимир Зеленський. Цей закон вступив у силу з 1 липня.

Таким чином, норми ухваленого у 2018 році закону чинності не набули, оскільки вони замінені новими нормами закону 2020 року.

Але після смертельного ДТП на столичному шосе поблизу Києва, у якій загинуло двоє дорослих і двоє дітей, Офіс президента виступив за необхідність у терміновому ухваленні законопроєкту про посилення відповідальності за водіння в нетверезому стані.

На традиційній селекторній нараді у Зеленського міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що на розгляді в парламенті перебуває законопроект № 2695 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху”, який посилює відповідальність водіїв за вчинення смертельного ДТП у стані алкогольного сп’яніння.

Зокрема, за словами Авакова, законопроєкт збільшує штрафи за кермування напідпитку, впроваджує штрафи за покидання місця ДТП, а також зменшує поле для маніпуляцій, щоб уникнути відповідальності.

Ухвалення цього законопроекту також сприятиме запобіганню вчинення правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, більш стриманій і виваженій поведінці водіїв на дорогах і, як наслідок, приведе до зменшення кількості ДТП, вважають в МВС.

Терміновість ухвалення цього законопроекту викликана кількістю порушень і тяжких ДТП, спричинених водіями у стані алкогольного сп’яніння, легкістю уникнення ними відповідальності.

“ДТП на Столичному шосе поблизу Києва – останній страшний приклад недбальства й безвідповідальності деяких водіїв. Загинуло двоє дорослих і двоє дітей. За життя ще одного хлопчика борються наші лікарі. І це – не перша аварія, спричинена цим водієм. Цей законопроєкт надзвичайно важливий. Законодавча відповідальність за такі випадки – це гарантія того, що держава стоїть на захисті безпеки кожної родини й кожного українця”, – заявив Зеленський.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE