Politerno > Україна і світ > У ЦВК назвали 4 важливі особливості осінніх місцевих виборів

У ЦВК назвали 4 важливі особливості осінніх місцевих виборів

  • 24 Липня, 2020
  • 948 Переглядів
  • 0

Чергові місцеві вибори пройдуть на новій територіальній основі, вперше буде використана система пропорційного представництва за відкритими виборчими списками, а також застосовані гендерні квоти.  

Про це повідомив члена Центральної виборчої комісії Сергій Постівий.

Постівий розповів, що вибори восени відбуватимуться за новим виборчим законодавством – Виборчим кодексом України, який набув чинності з 1 січня поточного року.

В ЦВК наголошують, що ці вибори матимуть низку важливих особливостей.

  1. Цьогорічні місцеві вибори організовуватимуться на новій територіальній основі.

  2. У рік проведення чергових місцевих виборів будуть проведені перші місцеві вибори в ОТГ, які призначаються та проводяться разом з черговими.

  3. Вибори депутатів місцевих рад організовуватимуться і проводитимуться за новими виборчими системами.

  4. Ці місцеві вибори передбачають дотримання гендерної квоти у місцевих виборчих списках, за якою серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку має бути щонайменше дві жінки. Якщо цього не буде дотримано, то кандидатам усього списку можуть відмовити в реєстрації.


Читайте також:
Виборчий зашморг. Як “слуги народу” кують собі перемогу на місцевих виборах

Нові виборчі системи будуть використовуватися залежно від кількості виборців в тергромадах.

Депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади.

У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Депутатів Верховної Ради АРК, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) будуть обирати за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідної Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті, села, селища згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської, сільської, селищної територіальної громади.

В ЦВК зазначили, що нові виборчі системи передбачають нову систему висування кандидатів у депутати. А також – формування нових видів виборчих списків кандидатів, а саме: єдиного та територіальних виборчих списків.

Нагадаємо, 15 липня Верховна Рада схвалила проєкт постанови №3809 про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році на 25 жовтня.

На наступний день Верховна Рада підтримала в другому читанні і в цілому законопроєкт №3485 “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства”, який пропонує низку поправок в чинний Виборчий кодекс.

17 лианя Верховна Рада схвалила проєкт постанови № 3650 про ліквідацію 490 існуючих районів та створення замість них 138 нових.

Вибори депутатів райрад ліквідованих районів більше будуть не проводитися. Повноваження депутатів районних рад у ліквідованих районах, припиняються в день набуття повноважень депутатів, обраних на виборах у нових районах.

Центральна виборча комісія має забезпечити формування виборчих округів та проведення місцевих виборів з врахуванням новоутворених районів. Місцеві вибори заплановані на 25 жовтня.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE