Politerno > Україна і світ > Переходити з російської на білоруську нема потреби, а Білорусь “травлять, щоб кинутися потім на Росію” – Лукашенко

Переходити з російської на білоруську нема потреби, а Білорусь “травлять, щоб кинутися потім на Росію” – Лукашенко

  • 22 Серпня, 2020
  • 910 Переглядів
  • 0

Виконуючий обов’язки президента Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що громадянам нема чого переходити на білоруську мову, при цьому, за його словами, опозиція планує запустити “повзуче знищення російської мови” в країні.

Про це Лукашенко заявив на мітингу в свою підтримку в Гродно, якого цитує Інтерфакс-Захід.

“В цьому прекрасному (Гродненському – ред.) регіоні люди розмовляють білоруською, російською, польською, литовською, українською. Нам пропонують (опозиціонери – ред.) повзуче знищення російської мови. Мовляв, за тиждень перейдемо на білоруську. Навіщо? Нехай люди говорять тією мовою, якою хочуть. Так було завжди”, – заявив Лукашенко.

Лукашенко також заявив, що “ні в якому разі не можна допустити міжнаціональної ворожнечі”, назвавши Білорусь багатонаціональною країною.


Довідково: Російська мова у Білорусі офіційно має статус державної нарівні з білоруською. При цьому більше 80% громадян країни у всіх сферах життя використовують російську. В російськомовних школах навчається понад 75% учнів, а в середніх спеціальних навчальних закладах, ПТУ і державних ВНЗ республіки викладання російською мовою складає близько 90%.


Окрім того, під час виступу Лукашенко зазначив, що його єдина з президентом РФ Володимиром Путіним думка полягає у тому, що Білорусь “травлять, щоб кинутися потім на Росію”.

“Хтось у Росії (я часто це бачу в засобах масової інформації) говорить: “Ах, у Білорусі, ах, у Білорусі…” Не в Білорусі – це у вас, ось тут, на західному кордоні, тиснуть, травлять.

І ми з Путіним зійшлися на думці: нас травлять тут, щоб кинутися потім на Росію. Це трамплін, і ми його повинні зруйнувати. Це наша єдина думка з президентом Путіним”, – сказав Лукашенко.

Нагадаємо, раніше Лукашенко заявив, що у телефонній розмові з Путіним отримав від нього обіцянку про надання всебічної допомоги у разі такого запиту від Білорусі. 

Після другої розмови Лукашенка і Путіна у Кремлі заявили, що “з російського боку підтверджена готовність надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли, на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також у разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку”.

У Литві заявили, що російська допомога Білорусі означатиме вторгнення.

У Конгресі США також засудили російську пропозицію про військову допомогу Білорусі на тлі мирних протестів проти суперечливих президентських виборів.

19 серпня у Кремлі заявили, що не бачать потреби надавати військову допомогу Білорусі в рамках ОДКБ.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE