Politerno > Тернопільщина > Тернопільська міськрада знову забрала землю у садівників “Ювілейного” попри рішення Верховного суду

Тернопільська міськрада знову забрала землю у садівників “Ювілейного” попри рішення Верховного суду

  • 31 Серпня, 2020
  • 2241 Переглядів
  • 0

Тернопільська міська рада вирішила надати дозвіл КП фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за рахунок земель комунальної власності сільськогосподарського призначення, які знаходять у постійному користуванні садівничого товариства “Ювілейний”.

“У Тернополі облаштують новий парк з влаштуванням багатофункціональних зон відпочинку”, – з такою назвою вийшла новина про рішення Тернопільської міської ради на сайті наближеного до Сергія Надала видання.

Насправді у рішенні міської ради Тернополя йдеться:

“Розглянувши звернення комунального підприємства фірми «Тернопільбудінвестзамовник» Тернопільської міської ради, керуючись ст.12, 50, 51, 52, 92, 123, 125, 126, 186-1 Земельного кодексу України, Законами України «Про землеустрій», «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновок постійної комісії міської ради з питань містобудування, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Дати дозвіл комунальному підприємству фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» Тернопільської міської ради (код ЄДРПОУ 14055223) на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за рахунок земель комунальної власності сільськогосподарського призначення:
1.1 площею до 7,0000га для будівництва та обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями за адресою вул. Київська-Тарнавського;
1.2 площею до 10,5000га для будівництва парку з влаштуванням багатофункціональних зон відпочинку для населення за адресою вул. Київська-Тарнавського”.

У нашому розслідуванні Земля під прицілом. Хто будуватиме на ділянці садівників “Ювілейного” і чи буде на ній парк ми згадували, що у 1967 році виконком Тернопільської міської ради надав садівничому товариству «Ювілейний» Львівської залізниці у постійне користування (без зазначення терміну) земельну ділянку площею 24,16 га для закладання колективного саду. Був складений відповідний акт про відведення землі. Наявні рішення органу місцевої влади та акт про відведення землі підтверджують правомірність отримання у постійне землекористування на умовах законодавства Союзу РСР і Української РСР, що діяло на той час.

У 2007-2008 роках, згідно з рішеннями сесії Тернопільської міськради, з користування садів товариства було вилучено 8,74 га на користь ТОВ «Ровекс» і виплачено компенсацію 120 членам садівництва однієї з двох ділянок. Власникам заплатили по 30 тисяч доларів США, хто не погодився з цим рішенням – залишилися ні з чим.

В кінці жовтня 2018 року на XXVIII сесії Тернопільської міської ради, без попередніх громадських слухань з такого важливого для громади міста питання, 36-ма голосами «за» було прийнято рішення про створення рекреаційної зони (парку) на другій ділянці за адресою вул. Київська – Тарнавського площею до 10,5 га.

«Покористувалися 50 років і досить», – заявив тоді міський голова Сергій Надал.

Депутати підтримали незаконне рішення і жоден з них не спромігся дослідити законодавство, яке прямо забороняє вчиняти такі дії.

А у квітні 2019-го ТМР ухвалила ще два рішення про надання дозволу на складання проекту землеустрою для земельної ділянки площею до 4 га під будівництво багатоквартирних житлових будинків із приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Київська, та про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою для земельної ділянки площею до 2 га за адресою вул. Київська КП «Тернопільбудінвестзамовник» за рахунок земель, ненаданих у користування та непереданих у власність.  Ці проекти рішення були внесені за звичною для Тернопільської міської ради «процедурою» – з голосу і наприкінці сесії.

Після зазначених рішень депутатів міської ради садівники “Ювілейного” звернулися у суди. 

Правомірність постійного користування земельними ділянками садівництвом за цільовим призначенням підтвердив Господарський суд Тернопільської області, Львівський апеляційний суд, Вищий господарський суд України та Верховний суд України. Вчиняти жодні дії з земельними ділянка товариства Суд заборонив.

Тож, як бачимо, Сергію Надалу ніяк не дає спокою земля “Ювілейного” і він продовжує, прикриваючись розмовами про парк, здійснювати спроби дотягнутися до земельних ділянок товариства, аби близькі до нього будівельники Андрій Матла та Ігор Гуда звели там житлові будинки.

Реалізвується це, як завжи, підкилимно, з голосу, ще й на останній сесії теперішньої каденції міської ради. Попри заборону Верховного суду вчиняти будь які дії із землею садівників.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE