Politerno > Україна і світ > Проти Навального застосували покращений “Новічок” – Помпео киває на топ-посадовці Росії

Проти Навального застосували покращений “Новічок” – Помпео киває на топ-посадовці Росії

  • 10 Вересня, 2020
  • 562 Переглядів
  • 0

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що існує “істотний шанс”, що за отруєнням російського опозиціонера Алексєя Навального стоять високопоставлені чиновники Росії.

Про це повідомляє Politico.

За словами Помпео,  США працюють в тандемі з європейськими державами, щоб знайти того, хто був відповідальний за отруєння відомого критика президента Владіміра Путіна. Хоча Помпео і не став безпосередньо покладати провину на російський уряд, він не став виключати його причетність до отруєння.

Помпео сказав, що спроби отруїти політичних дисидентів ставлять “чорні мітки” на країни.

“Люди в усьому світі бачать цей вид діяльності таким, яким він є. І коли вони бачать спробу отруїти дисидента, вони визнають: є істотний шанс, що це дійсно виходило від вищих російських чиновників. Я думаю, що це недобре для російського народу. Я думаю, що це недобре для Росії” – зазначив держсекретар.

Як зазначається, адміністрація Трампа досить обережно висловлювалася щодо отруєння Навального. Президент Дональд Трамп назвав цей епізод “трагічним”, але сказав, що немає достатніх доказів, щоб точно знати, що сталося.

Помпео засудив отруєння 25 серпня, але його заява прямо не вказувала на відповідальність російського уряду.

Помпео також підписав спільну заяву міністрів закордонних справ країн-членів Групи семи з вимогою до Росії прояснити, хто несе відповідальність за напад.

Минулого тижня німецький уряд заявив, що Навального отруїли нервово-паралітичною речовиною з групи “Новічок”.

Як повідомив Die Zeit з посиланням на джерела, проти Навального був застосований новий, більш смертоносний варіант “Новічка”, який має більш повільну дію і від якого Навальний мав померти ще в літаку.

Німецькі фахівці запевняють, що операцію з використанням такої новітньої отрути могла провести тільки російська спецслужба.

Оскільки за Навальним велося постійне стеження з боку ФСБ, таку серйозну операцію не могла б провести будь-яка іноземна спецслужба на території Росії, залишаючись непоміченою – пояснюють джерела видання.

Як пише Die Zeit, німецька влада вважає, що один з агентів, які стежили за Навальним, міг нанести отруту на поверхню чашки, з якої політик пив чай, або ж отрутою побризкали вже в готовий чай.

Навальний мав померти в літаку. Він залишився в живих лише “завдяки щасливому випадку”.

“Це залишає тільки один правдоподібний висновок: Кремль віддав наказ прибрати з дороги небажаного політика”. – йдеться у повідомленні видання.

Як повідомив Spiegel, кримінальна поліція федеральної землі Берлін посилила заходи безпеки щодо російського опозиційного політика Алексєя Навального, який перебуває на лікуванні у клініці Шаріте після спроби отруєння.

Зазначається, що після спільного розслідування Spiegel і слідчої платформи Bellingcat як кількість офіцерів, так і щільність контролю були збільшені навколо клініки.

Цей захід є відповіддю на поліпшення стану здоров’я Навального. У понеділок в Шаріте оголосили, що Навальний виведений зі штучної коми, з того часу його стан покращився.

Повідомляється, що поліція в Берліні хоче запобігти подальшим спробам замаху. Подібні спроби не виключаються з поліпшенням стану Навального, який зможе приймати все більше відвідувачів.

Згідно з інформацією від Bellingcat і Spiegel, Навальний знову може говорити і, ймовірно, може згадати подробиці дня до свого падіння на борту літака з Томська до Москви. Його заяви можуть бути небезпечні для тих, хто стоїть за нападом.

Нагадаємо, в берлінській клініці Шаріте, де проходить лікування після отруєння російський опозиціонер Олексій Навальний заявили, що його стан покращився.

Український суд наклав арешт на 65 російських літаків – порушників порядку в’їзду і виїзду з окупованого півострова.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE