Politerno > Україна і світ > Київський патріархат Філарета був ліквідований шляхом підроблення документів – Мельничук

Київський патріархат Філарета був ліквідований шляхом підроблення документів – Мельничук

  • 28 Вересня, 2020
  • 1710 Переглядів
  • 0

Колишній командир батальйону “Айдар” і народний депутат Сергій Мельничук опублікував факти порушення закону при ліквідації очолюваної патріархом Філаретом УПЦ КП і реєстрації Православної церкви України

За його словами, відбулося рейдерське захоплення майна УПЦ КП групою осіб на користь Петра Порошенко.

Великий пост-розслідування на цю тему Мельничук опублікував у своєму Фейсбук.

Він навів кілька випадків підтасувань і порушень при ліквідації церкви Філарета і реєстрації ПЦУ.

По-перше, суддя Окружного адмінсуду Києва Ярослава Добрянська в своєму рішенні за позовом Київської патріархії УПЦ скопіювала текст постанови помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року, змінивши його на користь ПЦУ.

У п. 4 постанови сказано, що “Київська Патріархія Української православної церкви Київського патріархату припиняє свою діяльність як юридична особа після створення і реєстрації релігійної організації “Митрополія УПЦ”. У рішенні ж судді написано “Київська митрополія УПЦ (ПЦУ)”. Тим часом в матеріалах справи Собору такої організації не значиться, тому вердикт судді тягне на службове підроблення.

По-друге, 30 січня 2019 року Міністерство культури наказом №54 всупереч рішенням помісного Собору ліквідувало УПЦ КП. Згідно з цим документом, Мінкульт на підставі рішень Собору УПЦ КП визнав такими, що втратили чинність, накази міністерства про реєстрацію статуту УПЦ КП. Однак, як пише Мельничук, тільки сам помісний Собор на чолі з Філаретом мав право вносити зміни до статуту КП і ліквідувати його.

По-третє, в Україні немає оригіналу тексту помісного Собору ПЦУ.

“Він у Варфоломія (ось така незалежна церква). Без оригіналу держреєстратор не мав права здійснювати будь-які дії”, – вказав колишній комбат.

По-четверте, ПЦУ не зареєстровано згідно з постановою помісного Собору УПЦ КП, не має ніякого відношення до УПЦ КП і не може бути її правонаступницею. Причина вже названа в першому пункті: церква під керівництвом Єпіфанія зареєстрована як релігійна організація “Київська митрополія Української православної церкви”, тоді як в документах УПЦ КП правонаступницею названа організація під назвою “Митрополія УПЦ”.

По-п’яте, Філарет мав за законом право скликати помісний Собор і скасувати рішення про ліквідацію УПЦ КП, що і було зроблено: архієрейський Собор УПЦ КП 20 червня 2019 року скасував рішення помісного Собору 2018 року. Але ці зміни держреєстратор відмовляється приймати. 

По-шосте, були здійснені порушення при утворенні ліквідаційної комісії для УПЦ КП. Ліквідаційна комісія на чолі з митрополитом Черкаським Іоанном (Яременко) була заснована 27 липня 2019 року – вже після того, як Філарет скасував рішення про припинення діяльності УПЦ КП. До того ж до комісії не увійшов жоден представник УПЦ КП.

“… Відбулося рейдерське захоплення УПЦ КП групою осіб для створення іншої релігійної організації, захоплення майна і участі в політичних процесах на користь президента Порошенка… Для реалізації злочинних дій був використаний адміністративний ресурс ПЦУ, зареєстрованої протизаконним способом, з порушеннями вимог до реєстрації . Міністерство культури незаконно почало процес ліквідації. Незаконно посягнувши на майно УПЦ КП, ПЦУ може бути ліквідована як церква, розпалює міжконфесійну ворожнечу і просто знаходиться поза законом. При цьому незаконно створена організація здійснює свою діяльність всупереч Конституції України, втручаються в виконавчу гілку влади і приймає участь в активній політичній боротьбі на користь однієї з політичних сил”, – резюмував Мельничук. 

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року Об’єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.

ДБР розслідуює справу за заявою прихожан УПЦ Київського патріархату, які поскаржилися на вищих посадових осіб держави, які під час створення ПЦУ нібито вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Предметом розслідування ДБР щодо Петра Порошенка не є Томос, а позов патріарха до експрезидента. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE