Politerno > Україна і світ > The Guardian: До отруєння Навального причетна служба ФСБ, вбивати його не хотіли

The Guardian: До отруєння Навального причетна служба ФСБ, вбивати його не хотіли

  • 16 Жовтня, 2020
  • 674 Переглядів
  • 0

До організації замаху на російського опозиціонера Олексія Навального могла бути причетна так звана Друга служба ФСБ РФ.

Про це повідомляє британська газета The Guardian з посиланням на джерела в спецслужбах ФРН, Британії та Франції.

Друга служба (офіційно – ФГКУ «Служба захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом») створена з п’ятого управління КДБ СРСР, яке займалося боротьбою з ідеологічними диверсіями і переслідувала учасників дисидентського руху в Радянському Союзі.

Її очолює генерал Олексій Сєдов, екс-заступник директора ФСКН і колишній офіцер ленінградського КДБ.

За даними The Guardian, метою Другої служби було не вбити Навального, а «подати йому сигнал і змусити бігти з країни».

Раніше Служба по захисту конституційного ладу займалася кримінальною справою проти театрального режисера Кирила Серебренникова і координувала масштабну «московську справу» про протести влітку 2019 року.

15 жовтня Європейський союз ввів персональні санкції проти російських чиновників, які можуть бути причетні до отруєння Навального.

У чорному списку опинилися чиновники Адміністрації президента і Міноборони, а також директор ФСБ Олександр Бортніков. Навальний раніше сам неодноразово називав Бортнікова в числі ймовірних організаторів нападу.

За даними ЄС, Бортніков відповідальний за організацію операції по отруєнню і стеженню за політиком. Адміністрація президента, по відомості Брюсселя, вела роботу по дискредитації Навального і надавала підтримку тим, хто скоїв отруєння, а заступники міністра оборони Павло Попов і Олексій Криворучко були відповідальні за зберігання бойових отрут. Крім того, в список потрапили постпред президента в Сибірському федеральному окрузі Сергій Меняйло (саме в Сибіру опозиціонер впав у кому) і Інститут органічної хімії: там, за однією з версій, виготовлялася отрута «Новачок».

Заступник міністра оборони Криворучко у 2014 році ставав фігурантом розслідування Навального про приховані бізнес-інтереси глави московського дептранса Максима Ліксутова.

До санкцій також приєдналися Великобританія і Норвегія.

Таким чином, країни підтримали пропозицію Франції та Німеччини. Це сталося після того, як Організація по забороні хімічної зброї підтвердила отруєння Навального речовиною з групи «Новачок». До цього уряд ФРН заявив, що три незалежні лабораторії повідомили про наявність цієї отрути в пробах Навального. Росія отруєння політика заперечує.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE