Politerno > Україна і світ > “Припинити істерику та цькування КС”: Тимошенко закликала Раду виправити помилку у законі

“Припинити істерику та цькування КС”: Тимошенко закликала Раду виправити помилку у законі

  • 29 Жовтня, 2020
  • 1310 Переглядів
  • 0

Лідерка партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко закликає розглянути законопроєкт, який дозволить розблокувати роботу антикорупційних органів і не суперечитиме Конституції.

Про це Юлія Тимошенко написала у Facebook.

“З приводу декларацій і масового “все пропало”. Закликаю колег припинити істерику та цькування КСУ і зосередитися на розв’язанні проблеми…

Ми пропонуємо всім лідерам фракцій невідкладно розглянути законопроєкт, підготовлений нашою командою, який розблокує роботу антикорупційних органів і при цьому не суперечитиме Конституції, як той, що ухвалювався нашвидкуруч і зараз визнаний неконституційним”, – зазначила політик.

На думку Тимошенко, представники усіх фракцій мусять терміново зібратися на консультації, аби вже у вівторок в режимі ad hoc проголосувати цей законопроєкт у Верховній Раді та виправити помилку, якої самі ж депутати й припустилися, коли ухвалювали деякі положення закону, що суперечать Конституції України.

Крім цього лідерка ВО “Батьківщина” закликала всіх відповідальних політиків і держслужбовців добровільно оприлюднювати декларації.

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Конституційний Суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Національне агентство з питань запобігання корупції з 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

Судді Конституційного суду визнали такою, що не відповідає Конституції, кримінальну статтю 366-1, яка передбачала відповідальність за недостовірне декларування. На думку Суду, кримінальна відповідальність є надмірною за вчинення таких правопорушень.

У 2018 році голова Конституційного суду Олександр Тупицький став власником земельної ділянки у селищі Кореїз в окупованому Криму, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи.

У НАБУ заявили, що рішення Конституційного Суду, яким скасовано кримінальну відповідальність за недостовірне декларування не лише легітимізує наміри політиків та чиновників приховати від суспільства незаконно набуті статки, а й захищає інтереси окремих суддів КСУ, чиє недостовірне декларування досліджується у межах кримінальних проваджень.

У НАЗК заявили, що Конституційний суд своїм рішенням заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.

Президент Володимир Зеленський скликає термінове закрите засідання Ради національної безпеки і оборони для невідкладної належної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні країни.

У Євросоюзі стурбовані рішеннями Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів і розглядають його як підставу для тимчасового призупинення безвізу.

Президент Володимир Зеленський заявив, що система електронного декларування працюватиме, а її демонтаж ніколи не буде сприйнятий українським суспільством та партнерами в ЄС. Уряд зобов’язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE