Politerno > Україна і світ > Рішення КС: Зеленський виступив на РНБО, уряд зобов’язав НАЗК відновити доступ до реєстру декларацій

Рішення КС: Зеленський виступив на РНБО, уряд зобов’язав НАЗК відновити доступ до реєстру декларацій

  • 29 Жовтня, 2020
  • 632 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський заявив, що система електронного декларування працюватиме, а її демонтаж ніколи не буде сприйнятий українським суспільством та партнерами в ЄС. Уряд зобов’язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників.

На терміновому засіданні РНБО, скликаному у четвер, Зеленський заявив, що слід терміново відреагувати на ту ситуацію, яка склалась після рішення Конституційного суду.

“Справа не тільки в цьому рішенні, а в цілеспрямованих діях певних осіб на підрив суспільного договору в Україні та на створення реальної загрози національної безпеки та оборони нашої держави”, – сказав президент, чию заяву оприлюднив 24 канал.

“Демонтаж контрольних функцій НАЗК та кримінальної відповідальності за свідоме порушення вимог законодавства про декларування ніколи не буде сприйняте нашим суспільством, а також нашими партнерами в Євросоюзі. Ми з вами вже отримуємо чіткі сигнали”, – додав Зеленський. 

Він пообіцяв, що система електронного декларування в Україні працюватиме.

“Одразу скажу про головне, щоб ні в кого не було навіть найменшого сумніву: система електронного декларування в Україні буде працювати. Законопроєкти для її поновлення мають бути підготовлені і направлені до ВР як невідкладні”, – зазначив глава держави.

Зеленський також звернувся до правоохоронців з проханням розслідувати обставини, які призвели до прийняття Конституційним судом  рішення про неконституційність низки положень антикорупційного законодавства.

У свою чергу, Кабінет міністрів ухвалив розпорядження, яким зобов’язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників.

Як написав міністр Кабміну Олег Немчінов у Telegram, таке рішення ухвалили на засіданні РНБО.

“На позачерговому засіданні уряду за участі президента Володимира Зеленського на виконання рішення РНБО ухвалили розпорядження, яким зобов’язали НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників та забезпечити механізм їх спецперевірки!”, – зазначив Немчінов.

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Конституційний Суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Національне агентство з питань запобігання корупції з 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

Судді Конституційного суду визнали такою, що не відповідає Конституції, кримінальну статтю 366-1, яка передбачала відповідальність за недостовірне декларування. На думку Суду, кримінальна відповідальність є надмірною за вчинення таких правопорушень.

У 2018 році голова Конституційного суду Олександр Тупицький став власником земельної ділянки у селищі Кореїз в окупованому Криму, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи.

У НАБУ заявили, що рішення Конституційного Суду, яким скасовано кримінальну відповідальність за недостовірне декларування не лише легітимізує наміри політиків та чиновників приховати від суспільства незаконно набуті статки, а й захищає інтереси окремих суддів КСУ, чиє недостовірне декларування досліджується у межах кримінальних проваджень.

У НАЗК заявили, що Конституційний суд своїм рішенням заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.

Президент Володимир Зеленський скликає термінове закрите засідання Ради національної безпеки і оборони для невідкладної належної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні країни.

У Євросоюзі стурбовані рішеннями Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів і розглядають його як підставу для тимчасового призупинення безвізу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE