Politerno > Україна і світ > Рішення КС блокує призначання переможців місцевих виборів – НАЗК

Рішення КС блокує призначання переможців місцевих виборів – НАЗК

  • 29 Жовтня, 2020
  • 683 Переглядів
  • 0

Конституційний суд заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.

Про це повідомляє Національне агентство з запобігання корупції.

“Конституційний Суд своїм рішенням не лише знищує антикорупційну систему в Україні, а й паралізує роботу органів місцевого самоврядування та всього державного апарату”, – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

Він пояснив, що Конституційний суд позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади.

Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.

Таким чином КС фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів, оскільки призначення кандидатів обраних на посади голів обласних, районних рад та їх заступників, можливе лише після проходження ними спецперевірок.

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Конституційний Суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Національне агентство з питань запобігання корупції з 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

Судді Конституційного суду визнали такою, що не відповідає Конституції, кримінальну статтю 366-1, яка передбачала відповідальність за недостовірне декларування. На думку Суду, кримінальна відповідальність є надмірною за вчинення таких правопорушень.

У 2018 році голова Конституційного суду Олександр Тупицький став власником земельної ділянки у селищі Кореїз в окупованому Криму, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи.

У НАБУ заявили, що рішення Конституційного Суду, яким скасовано кримінальну відповідальність за недостовірне декларування не лише легітимізує наміри політиків та чиновників приховати від суспільства незаконно набуті статки, а й захищає інтереси окремих суддів КСУ, чиє недостовірне декларування досліджується у межах кримінальних проваджень

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE