Politerno > Україна і світ > Новий закон про СБУ – це спроба послабити спецслужби і президента, – Баканов

Новий закон про СБУ – це спроба послабити спецслужби і президента, – Баканов

  • 13 Листопада, 2020
  • 687 Переглядів
  • 0

Голова СБУ Іван Баканов жорстко розкритикував розроблений депутатами проект закону №3196 про реформування СБУ, який, на його думку, “послабить національну безпеку” України.

 

Як повідомив Баканов в інтерв’ю українському “Інтерфаксу”, ніхто в комітетах Ради не обговорював зі Службою безпеки фінальну редакцію документа. За словами глави спецслужби, нова редакція законопроекту “не сприяє посиленню національної безпеки”, а текст документа дуже різниться з першим варіантом, який раніше подав президент Володимир Зеленський.

“В цілому така” реформа “безпеки не має нічого спільного зі стандартами провідних спецслужб НАТО і ЄС, до яких ми всі прагнемо. Це швидше нагадує спробу послабити державу і президента”, – повідомив Баканов.

Відповідаючи на питання про те, з якими нормами нової редакції проекту закону він не згоден, глава відомства сказав: “З тими, які не мають нічого спільного з реформою СБУ. Більшість з них знищують Службу безпеки і в умовах російської агресії послаблюють всю систему безпеки нашої країни “.

Зокрема, Баканов зазначив, що якщо СБУ позбавлять функції досудового розслідування і передадуть ці повноваження іншому органу, то це спричинить неможливість належного розслідування, оскільки підслідні СБУ справи мають свою специфіку.

Крім того, за словами глави СБУ, його відомство і зараз не має повноважень розслідувати економічні та корупційні злочини, а в новому проекті закону Служба повністю відсторонюється від сполученого з економікою функціоналу.

“Законодавці пішли механічним шляхом – вилучили із завдань, функцій і повноважень всі положення, які стосуються економіки. Ніхто навіть не згадав ні об’єктів критичної інфраструктури, ні способів встановлення транснаціональними корпораціями контролю над стратегічними підприємствами і ліквідними секторами економіки”, – повідомив співрозмовник “Інтерфаксу”.

Неможливість розслідувати все, що пов’язано з фінансами, за словами чиновника, додасть “сліпих зон” його відомству: “Це і фінансування тероризму і сепаратизму, і корупційне проникнення агентури в державні органи”.

Коментуючи ще один з моментів нового законопроекту – зміна процедури призначення голови СБУ – Баканов зазначив, що ця норма є антиконституційною. 

“Але чітко простежується бажання обмежити конституційне право президента України вибирати кандидатуру на посаду глави СБУ і право Верховної Ради – затверджувати цю кандидатуру за його поданням”, – зазначив чиновник.

Нагадаємо, Баканов і раніше виступав з критикою позбавлення СБУ функцій боротьби з економічними злочинами. Реформувати СБУ необхідно, але позбавляти державну безпеку функцій боротьби з економічними злочинами щонайменше недоцільно, говорив Баканов у вересні минулого року.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE