Politerno > Тернопільщина > Без єдиного цвяха. Церква Вознесіння Господнього 1630-ого року у Чорткові

Без єдиного цвяха. Церква Вознесіння Господнього 1630-ого року у Чорткові

  • 21 Листопада, 2020
  • 10283 Переглядів
  • 0

Церква Вознесіння Господнього — культова споруда, діючий греко-католицький храм, розташований у місцевості Долішня Вигнанка у місті Чорткові Тернопільської області. Є витвором народної архітектури, унікальним зразком українського дерев’яного будівництва. Цей храм було споруджено без єдиного цвяха 1630 року.

 

Родина Потоцьких, окрім багатьох інших місць, займались розвитком Чорткова. Подільському генеральному старості, римо-католику Стефанові Потоцькому (1568—1631)[джерело?], дружиною якого була Марія Могилівна, православна за віросповіданням і кузина Митрополита Петра Могили, зобов’язана заснуванням дерев’яна пам’ятка храмової архітектури, розташована поруч з древнім замком. Церква, освячена на честь святого Миколая, закінчена 1630 року (за іншими відомостями 1613-й).

XVII століття через постійні набіги кримчаків, які 1640 року захопили місто, а також через зіткнення під час визвольної війни Богдана Хмельницького 1648—1655 років, Чортків став одним з оплотів повстанців. Після польсько-турецької війни 1672—1676 років місто на 10 років було окуповане османськими військами. Під час бойових дій церкву було повністю знищено.

Повторно споруду відбудовано 1717 року (згідно з іншими джерелами — 1738-го), тоді ініціаторами її відродження став чортківський цех кушнірів, який виступив одним із спонсорів будівництва. Побудована на колишньому місці церква на Нижній Вигнанці була освячена 4 липня на честь Вознесіння Господня. ХХ століття Вознесенську святиню було закрито, а 1946 року в її стінах остаточно припинилися богослужіння. Після здобуття незалежності держави, Українська греко-католицька церква отримала цю церкву 1990 року, з того часу храм є чинним і відноситься до Бучацької єпархії УГКЦ.

Частини тризрубної дерев’яної церковної будівлі довжиною 25 м з одним (бічні) і двома (середній) заламами верхніх ярусів при однаковій висоті мають різний периметр і завершення, згладжені за допомогою симетричною даху над бічними частинами. Вінчає конструкцію переважна висота зімкненої покрівлі центральній частині і три декоративних главки.

360º панорама. Для перегляду у весь екран, з високою якістю, натискаємо на назву панорами англійською мовою в лівому верхньому куті та переходимо на сайт 360cities для перегляду панорами в повноекранному режимі.

Джерело, Фото: m_a_d_m_a_x



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE