Politerno > Україна і світ > Антикорсуд залишив у силі запобіжний захід Гладковському

Антикорсуд залишив у силі запобіжний захід Гладковському

  • 8 Грудня, 2020
  • 707 Переглядів
  • 0

Вищий антикорупційний суд залишив без мін запобіжний захід колишньому першому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олегу Гладковському.

Про це на сторінці в мережі Facebook повідомляє пресслужба ВАКС.

“Сьогодні, 8 грудня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду залишила без задоволення клопотання адвоката колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони про зміну запобіжного заходу”, – йдеться в повідомленні.

Постанова оскарженню не підлягає. Повний його текст буде оголошено 11 грудня 2020 р. о 15:15.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

4 березня вийшла ще одна частина розслідування, де стверджується, що в 2017 році ці ж люди поставили “Укрспецекспорту” російські висотоміри за завищеною в сім разів ціною. Чистий прибуток схемщиків тільки на одній цій угоді міг становити близько 300 тисяч доларів. А заступник секретаря РНБО і бізнес-партнер президента Олег Гладковський особисто щонайменше один раз отримував “відкат” з розкрадання в оборонному комплексі.

Після резонансного журналістського розслідування НАБУ відкрило провадження “за фактом заволодіння грошовими коштами державного бюджету України та державних підприємств”.

17 жовтня НАБУ затримало колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського за підозрою в зловживанні службовим становищем (ч.2 ст. 364 КК України). За даними одного з джерел УП, Гладковський намагався вилетіти з України з родиною.

Прес-служба корпорації “Богдан” заявила, що Гладковський повинен був вилетіти на відкриття виставки Bus world 2019 до Брюсселю, а не намагався залишити Україну.

Згодом у корпорації заявили, що Олег Гладковський після затримання детективами НАБУ оголосив голодування.

19 жовтня Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про взяття під варту на 60 днів Олега Гладковського і водночас визначив, що він може внести заставу в понад 10,5 мільйона гривень.

Генпрокурор Руслан Рябошапка упевнений, що навіть у разі внесення застави колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський не зможе переховуватися від слідства.

На початку червня Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила слідство у справі про можливе зловживання владою колишнім першим заступником РНБО Олегом Гладковським, що призвело до збитків на суму 17,44 млн гривень.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE