Politerno > Україна і світ > САП закінчила слідство по Гладковському щодо закупівлі “Богданів” для Міноборони

САП закінчила слідство по Гладковському щодо закупівлі “Богданів” для Міноборони

  • 3 Червня, 2020
  • 974 Переглядів
  • 0

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила слідство у справі про можливе зловживання владою колишнім першим заступником РНБО Олегом Гладковським, що призвело до збитків на суму 17,44 млн гривень.

Про це САП повідомила у Facebook.

Встановлено, що експосадовець РНБО використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, частки у статутному капіталі якої належали саме посадовцю та його близьким особам, а саме – ПАТ “Автомобільна компанія “Богдан Моторс”, – йдеться у повідомленні.

Слідство стверджує, що Гладковський забезпечив включення до держзамовлення та подальшу закупівлю коштом держбюджету вантажівок “Богдан 6317” за завищеними цінами в дочірнього підприємства “Автоскладальний завод №2”, що входить до складу “Богдан Моторс”.

В САП вказують, що ці автівки не відповідали вимогам уряду, зокрема рівню локалізації.

Крім того, згідно зі слідством, договір між Міноборони та “Богдан Моторс” передбачав часткову передоплату, а також фіксування ціни товарів. Проте всупереч цій умові, ціна за товари була збільшена і відповідальні за проведення закупівлі посадовці департаменту Міноборони її погодили, попередньо узгодивши це питання з заступником міністра оборони.

Як наслідок, фірмі незаконно переплатили 17,44 млн гривень.

Нагадаємо, видання “Bihus.info” у лютому-березні минулого року оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері

За даними журналістів, постачання контрабандних російських деталей за завищеними цінами організував 22-річний син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський. Його батько нібито щонайменше один раз отримував “відкат” у 30 тисяч доларів з цієї схеми, а усі слідчі органи, включно з НАБУ, “зливали” справи по Гладковському за хабарі.

17 жовтня минулого року НАБУ затримало колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського за підозрою в зловживанні службовим становищем (ч.2 ст. 364 КК України). За даними одного з джерел УП, Гладковський намагався вилетіти з України з родиною.

Прес-служба корпорації “Богдан” заявила, що Гладковський повинен був вилетіти на відкриття виставки Bus world 2019 до Брюсселю, а не намагався залишити Україну.

Згодом у корпорації заявили, що Олег Гладковський після затримання детективами НАБУ оголосив голодування.

19 жовтня Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про взяття під варту на 60 днів Олега Гладковського і водночас визначив, що він може внести заставу в понад 10,5 мільйона гривень.

Генпрокурор Руслан Рябошапка упевнений, що навіть у разі внесення застави колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський не зможе переховуватися від слідства.

21 жовтня за колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського внесли заставу у розмірі 10 623 130 грн.

26 жовтня НАБУ звернулося до суду з вимогою притягнути Гладковського до відповідальності за неприбуття на виклик детективів 19 липня.

30 квітня цього року НАБУ та САП повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків на суму майже 50 млн грн та легалізації цих коштів чотирьом особам, які причетні до компанії “Оптимумспецдеталь”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE