Politerno > Україна і світ > Ціна на газ уже 6,99 грн, а якби не втручання, то у лютому могла зрости до 12 грн, – Шмигаль

Ціна на газ уже 6,99 грн, а якби не втручання, то у лютому могла зрости до 12 грн, – Шмигаль

  • 18 Січня, 2021
  • 2273 Переглядів
  • 0

За дорученням президента Кабмін ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

 

Така ціна діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Вище, ніж 6,99 грн за куб постачальники газу не зможуть піднімати ціну. Це рішення дасть змогу знизити ціну на газ для українців в середньому на 30%.

“Підкреслю, що встановлена Урядом ціна є нижчою на 1,5 грн за куб від тієї, яка була у 2018-2019 роках. У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень. Або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нами ціна (6,99 грн/куб) означає, що за такого ж споживання середня платіжка буде приблизно на 500 грн меншою. І становитиме приблизно 40% від мінімальної зарплати”, – зазначив Шмигаль.

Також прем’єр заявив, що у лютому кубометр газу міг подорожчати до 12 грн, якщо уряд не встановив би граничну ціну.

“Рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. Сьогодні без втручання в ситуацію вже у лютому кубометр газу міг би подорожчати до 12 грн. В умовах недосконалої конкуренції, монополізації ринку, встановлення граничної ціни є необхідним, щоб збалансувати і направити ринок на шлях розвитку, а не консервації монополій”, – повідомив Шмигаль.

Прем’єр зазначив, що ринок газу важливий для майбутнього України, тому що покладає кінець монополізму і надприбутків окремих олігархів.

“Надалі ми зробимо так, щоб усі газопостачальні компанії представили свої річні продукти для українців. Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони будуть платити взимку або влітку. Це європейський підхід, який діє у всіх цивілізованих і розвинутих країнах”, – додав прем’єр.

Нагадаємо, 13 січня Кабінет міністрів вирішив запровадити державне регулювання ціни на газ на період карантину або взагалі до кінця поточного опалювального сезону. Уряд планує встановити ціну на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за кубічний метр.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE