Politerno > Україна і світ > ДБР повідомило про підозру у держзраді Януковичу

ДБР повідомило про підозру у держзраді Януковичу

  • 28 Січня, 2021
  • 523 Переглядів
  • 0

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру експрезиденту Віктору Януковичу у вчиненні державної зради.

Про це йдеться у повідомленні ДБР.

 

“Державне бюро розслідувань продовжує вживати заходів до встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності осіб за вчинення злочинів на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, що призвели до окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”, – йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено черговий епізод виконання злочинного плану із окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

“Так, з кінця 2008 року РФ вдвічі завищила ціну на газ, підштовхуючи вищих посадових осіб України до підписання угоди про продовження строку перебування ЧФ РФ на території України. Упродовж 2009 року схилити вищих посадових осіб України до продовження перебування ЧФ РФ на території України не вдалося”, – повідомляють у ДБР.

За даними ДБР, у результаті створення Януковичем передумов до збільшення чисельності військ РФ на суверенній території України –  АР Крим та місті Севастополі, та умов подальшого перебування цих військ на території України всупереч ст. 17 Конституції України задля подальшої окупації ними Автономної Республіки Крим й міста Севастополя за сприятливої РФ та несприятливої для України зовнішньо- та внутрішньополітичної обстановки в Україні, шляхом підписання ним 21.04.2010 від імені України Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, спричинено шкоду:

  • суверенітетові України у вигляді фактичної втрати Урядом України можливості здійснювати свої повноваження на тимчасово окупованій території АР Крим та місті Севастополі на час окупації;

  • територіальній цілісності та недоторканності у вигляді окупації Збройними Силами РФ території АР Крим та міста Севастополя;

  • обороноздатності шляхом збільшення особового складу військ та військової техніки Збройних Сил РФ на території України після підписання та ратифікації цієї Угоди замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України у разі повідомлення Україною Російську Федерацію не пізніше, ніж 28.05.2016 про припинення дії Угод, укладених 28.05.1997 року;

  • державній, економічній безпеці України у вигляді захоплення об’єктів державної власності, які знаходяться на вказаній тимчасово окупованій території, на суму 1 080 352 000 000,00 грн, та неможливості розпоряджатися ними на час окупації.

“Відтак, 28.01.2021 слідчими Державного бюро розслідувань за погодженням з прокурором Офісу Генерального прокурора у порядку ст. ст. 278, 111, 135 КПК України здійснено письмове повідомлення про підозру колишньому Президенту України у вчиненні державної зради, тобто діяння, умисно вчиненого громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України, а саме: наданні іноземній державі – Російській Федерації та її представнику допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, тобто кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України в редакції Закону № 2341-ІІІ від 05.04.2001”,  – підкреслюють у ДБР.

В Офісі генпрокурора зазначили наступне: “Підозрюваний 21 квітня 2010 року, перебуваючи у Харкові, штучно створюючи передумови до збільшення чисельності військ РФ та умови їх перебування на суверенній території, під приводом отримання знижки на природний газ, підписав від держави угоду між Україною та Російською Федерацією. Цим документом було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту Російської Федерації.

При цьому, угода, а також укладені контракти на її виконання між АТ “НАК “Нафтогаз України” та ПАТ “Газпром”, фактично не надавали жодного зниження ціни на природній газ. Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Росією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США. Крім цього саме зниження визнавалось зобов’язаннями України з державного боргу перед РФ, що погашаються.

 

 

За версією слідства, Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України перед нею за поставку природнього газу, а потім на його погашення, в тому числі шляхом нібито надання знижки, фактично безоплатно розташовувала ЧФ РФ на території України”.

Внаслідок підписаних “Харківських угод” було збільшено особовий склад військ та військової техніки Збройних Сил РФ на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з країни.

Нагадаємо, у червні минулого року Державне бюро розслідувань повідомило про підозру біглому експрезиденту Віктору Януковичу і двом колишнім міністрам оборони у державній зраді на користь Росії.

За даними ДБР, підозрювані цілеспрямовано знижували обороноздатність України за допомогою так званого реформування Збройних сил, яке полягало у скороченні чисельності, розформуванні (переформуванні) окремих військових з’єднань, військових частин та підрозділів, зміни їх місця дислокації.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE