Politerno > Україна і світ > Зеленський має порвати з Коломойським і підтримати кримінальне обвинувачення, – Washington Post

Зеленський має порвати з Коломойським і підтримати кримінальне обвинувачення, – Washington Post

  • 14 Березня, 2021
  • 913 Переглядів
  • 0

Для подальшої співпраці адміністрації президента США Джо Байдена з президентом України Володимиром Зеленським останній повинен ризірвати відносини зі своїм давнім партнером олігархом Ігорем Коломойським.

Про це йдеться в редакційній статті авторитетного американського видання Washington Post.

 

У матеріалі, зокрема, зазначається, що у президента Зеленського досі не було телефонної розмови з Байденом. Нова адміністрація США намагається спонукати Зеленського подолати ендемічну корупцію в Україні – те, що життєво важливо для стабілізації її економіки та збереження незалежності від Росії.

У статті WP йдеться, що Зеленський, колишній актор і політичний неофіт, був обраний у 2019 році, обіцяючи боротися з олігархами, нечистими на руку суддями та мафіозними мережами, які переслідували України з моменту здобуття нею незалежності від Радянського Союзу. Але минулого року він відступив від своїх слів, звільнивши реформаторів у своєму уряді і керівника НБУ.

Відкат у реформах призвів до зупинки фінансування з боку Міжнародного валютного фонду за кредитною угодою на $5 млрд, без якої Україна, можливо, не зможе здійснити виплати цього року.

Це також стурбувало прихильників Києва в Сполучених Штатах, які залишаються найважливішим союзником України. Військова допомога США допомогла стримувати подальшу агресію проти України з боку Росії, яка анексувала Крим і досі контролює частину сходу України.

Адміністрація Байдена, який був рішучим прихильником незалежності України на посаді віцепрезидента, відновлює прореформенну політику.

У телефонній розмові з міністром закордонних справ Зеленського минулого місяця державний секретар Ентоні Блінкен “наголосив на важливості збереження Україною прогресу у боротьбі з корупцією та впровадженні верховенства права та економічних реформ”, – нагадує газета.

Минулого тижня адміністрація запровадила санкції проти Коломойського через корупцію, відправивши однозначний сигнал про свої очікування, пишуть у Washington Post.

У виданні зазначають, що заходи, яких вжив український президент, недостатні.

“Офіс Зеленського опублікував заяву у відповідь на санкції США, в якій сказано, що “Україна вдячна всім своїм партнерам за підтримку” в “битві з олігархами”. Але президент має проявити більшу відданість цій боротьбі. Йому варто наполягати на судових реформах, відновити незалежність Нацбанку та виключити будь-які кроки щодо послаблення Національного антикорупційного бюро”, – йдеться у статті.

“Він має однозначно порвати з Коломойським”, – наголошує видання. Партнерство з адміністрацією Байдена може вирішальним чином сприяти Україні у спробі звільнитися від Росії та приєднатися до демократичного Заходу, – резюмують у Washington Post.

Нагадаємо, через тиждень після введення санкцій США проти олігарха Ігоря Коломойського президент Володимир Зеленський висловив підтримку обмеженням щодо колишніх власників ПриватБанку.

Партія “Слуга народу” попросить президента Володимира Зеленського балотуватися на другий президентський термін.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE