Politerno > Україна і світ > Що відомо про китайську вакцину CoronaVac від Sinovac, яка їде в Україну

Що відомо про китайську вакцину CoronaVac від Sinovac, яка їде в Україну

  • 25 Березня, 2021
  • 909 Переглядів
  • 0

В Україну направлено першу партію у 200 тисяч доз китайської антиковідної вакцини CoronaVac від пекінської біофармацевтичної компанії Sinovac. Глава МОЗ Максим Степанов заявив про те, що першу партію цього препарату купили за гроші з держбюджету. Всього контракт передбачає постачання 1,9 мільйона доз цієї вакцини.

Загальна ефективність вакцини CoronaVac коливається між 50-60%, згідно з висновком фахівців бразильського Інституту Бутантата, який проводить масштабні випробування вакцини китайського виробника.

У той час як світова гонка по виробництву вакцини проти Covid-19 триває, Китай, схоже, домігся величезних успіхів, і один з його лідерів із виробництва вакцини, Sinovac, вже пробив собі шлях за кордон, пише британська BBC.

У чому різниця між Sinovac та іншими вакцинами?

CoronaVac – це інактивована вакцина, яка працює, використовуючи убиті вірусні частинки, щоб піддати імунну систему організму вірусу, не ризикуючи отримати відповідну реакцію на серйозне захворювання.

Вакцини Moderna і Pfizer – це вакцини мРНК, що означає, що частина генетичного коду коронавірусу вводиться в організм, що призводить до того, що організм починає виробляти вірусні білки, але не весь вірус, чого достатньо для того, щоб підготувати імунну систему до атаки.

“CoronaVac – це більш традиційний метод [вакцини], який успішно використовується в багатьох відомих вакцинах, наприклад проти сказу”, – розповів BBC доцент Ло Дахай з Наньянгського технологічного університету.

На папері одним з головних переваг Sinovac є те, що її можна зберігати в стандартному холодильнику при температурі 2-8 градусів за Цельсієм, як і вакцину AstraZeneca, яка виробляється з генно-інженерного вірусу, що викликає простуду у шимпанзе.

Вакцина Moderna має зберігатися при температурі -20С, а вакцина Pfizer – при температурі -70С.

Це означає, що і вакцина Sinovac, і вакцина Oxford-AstraZeneca набагато корисніші для країн, що розвиваються, які, можливо, не зможуть зберігати велику кількість вакцини при таких низьких температурах.

Випробування вакцини

Випробування на пізній стадії в жовтні почалися в Бразилії – в країні, яка вийшла на друге місце за кількістю смертей від ковіду. Ці випробування призупинили на яке час в листопаді після повідомлення про смерть добровольця, але відновилися після того, як було встановлено, що смерть не має ніякого відношення до вакцини.

Скільки доз можуть виробляти на рік?

Sinovac зможе виробляти 300 мільйонів доз на рік на недавно побудованому заводі площею 20 тисяч кв.м., повідомив його голова телеканалу CGTN.

Як і всі інші вакцини, потрібно дві дози для вакцинації, а це значить, що зараз компанія здатна прищеплювати тільки 150 млн осіб на рік. Це трохи більше десятої частини населення Китаю.

Першою країною, куди привезли цю вакцину виявилася Індонезія. Після Sinovac уклала інші угоди з Туреччиною, Бразилією і Чилі.

Аналітики вказують на заявку Китаю на перемогу в гонці дипломатії вакцин, в якій, як повідомляється, президент Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв виділити два мільярди доларів для Африки, а також запропонував країнам Латинської Америки і Карибського басейну кредит в розмірі одного мільярда доларів для покупки вакцин. Неясно, які можуть бути умови такої угоди.

“Пекін… безсумнівно, буде використовувати надання цієї рятувальної технології в прямому ефірі для отримання комерційної та дипломатичного прибутку”, – сказав аналітик Джейкоб Марделл ABC News. “У нього є те, чого потребують країни. Китаю буде прагнути схарактеризувати надання вакцини як акт благодійності”.

Невідомо, скільки китайська вакцина може коштувати, але раніше в цьому році команда BBC в китайському місті ИУУ побачила, що медсестри робили ін’єкції за близько 400 юанів (60 доларів).Читайте також: У ДП “Медзакупівлі” виступили з роз’ясненням ситуації щодо поставок китайської вакцини CoronaVac 

Державна фірма Bio Farma в Індонезії заявила, що китайська вакцина в країні буде коштувати близько 200 тисяч рупій (13,60 долара). Це все ще набагато дорожче, ніж вартість вакцини AstraZeneca, яка коштує 4 долари за дозу, але нижче, ніж вакцина Moderna, яка коштує 33 долара за дозу. Компанія Moderna заявила, що має намір продати 500 мільйонів доз в 2021 році, а компанія AstraZeneca заявила, що до кінця першого кварталу 2021 року його видасть 700 мільйонів доз.

Як відомо, Індія тимчасово призупинила експорт найбільших партій вакцин від коронавірусу AstraZeneca, що виробляється потужностях Serum Institute.

Агентство Reuters посилається на два джерела. Рішення про зупинку експорту пов’язане із зростанням заражень в країні та задоволенням внутрішнього попиту. 

Очікується, що вказаний крок вплине на ініціативу ВООЗ – COVAX, яка покликана надати вакцину від коронавірусу для близько 180 країн. 

Більше 10 країн тимчасово зупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca після ряду смертельних випадків і нібито розвитку тромбозу у щеплених пацієнтів. При цьому ВООЗ і розробники вакцини наполягають на її безпеці.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE