Politerno > Україна і світ > КС може виносити проблематичні рішення, однак вони є кінцевими та обов’язковими до виконання – Букіккіо

КС може виносити проблематичні рішення, однак вони є кінцевими та обов’язковими до виконання – Букіккіо

  • 10 Червня, 2021
  • 715 Переглядів
  • 0

Президент Венеційської комісії Джанні Букіккіо розповів, що потрібно робити, аби викорінити корупцію в Україні.

Зокрема, під час пресконференції Democracy in action: Zero corruption conference він наголосив, що Конституція має бути наріжним важелем для законодавців.

“Протидіяти корупції важливо, бо це вимагає реформи державних інституцій. Передусім правосуддя та конституційних судів. Належна реформа та створення нових інституцій, таких як нових антикорупційних органів є важливим напрямком цієї боротьби”, – заявив Букіккіо.

Він додав, що протидія корупції – це багатовекторне завдання. Адже не можна протидіяти цьому явищу лише націлившись на один напрямок. Букіккіо зазначив, що також потрібно покращувати належне урядування, що дасть можливість економічного розвитку та зменшить спокусу підкуповувати.

“Протидія корупції вимагає зміцнення демократичної роботи всіх функцій держави. Окремі ініціативи приречені на поразку, якщо вони не йтимуть пліч-о-пліч з загальними реформами. Якщо термінові заходи, вжиті для протидії корупції не будуть зважені, їхні наслідки для загальної системи приречені на поразку”, – додав президент Венеційської комісії.

Він підкреслив, що будь-яка антикорупційна реформа має бути оцінена, розроблена та реалізована в контексті конституційної системи. Конституція має бути наріжним важелем для законодавців. Букіккіо додав, що система важелів і противаг закладених в конституційній системі мають бути збережені.

“Конституція – це структура, а реформи мають вписуватися в неї. Це і те для чого існує верховенство права. Ефективна боротьба з корупцією та повага до незалежності правосуддя й верховенства права мають йти пліч-о-пліч”, – зазначив Букіккіо.

За його словами, антикорупційні реформи не мають суперечити конституції з двох причин. По-перше, тоді є ризик, того, що може порушитися баланс в інституціях. Урядування ускладниться, навіть стане неможливим. І корупція проникне ще глибше, замість викорінення. По-друге, порушення конституції знищує легітимність антикорупційних заходів, а також підриває довіру громадськості до рішучості уряду дотримуватися основоположних цінностей держави.

“Антиконституційні дії, навіть якщо вони мають на меті викорінити основоположну проблему корупції, не можуть бути засобом врегулювання кризи. Навпаки, вони підривають силу держави, довіру громадськості, і дають можливість проникненню іншої корупції. Потрібно поважати судову владу. Судові рішення мають виконуватися”, – додав президент Венеційської комісії.

Букіккіо зауважив, що незалежність суддів має бути належно захищена. Вони мають бути підзвітні перед громадськістю згідно з системою дисциплінарної та кримінальної відповідальності. Судді мають мати функціональний імунітет, але не можуть бути підзвітними ні виконавчій, ні законодавчій владі. 

“Конституційний суд відіграє основоположну роль як захисник Конституції та її цільності, а також є арбітром розмежування влади. Конституційні суди та їхні рішення мають заслуговувати на повагу. Конституційний суд має заслуговувати на довіру суспільства та інших інституцій. Він заслуговує на це лише тоді, коли є справді незалежним”, – додав Букіккіо.

Він зазначив, що іноді Конституційний суд може виносити проблематичні рішення. Наприклад, як рішення КСУ про скасування відповідальності за недекларування доходів. Однак, за словами президента Венеційської комісії, навіть, якщо рішення КС виглядають свавільними, вони є кінцевими та обов’язковими до виконання.

“Рішення, яке винесла Венеційська комісія на вимогу президента Зеленського – це те, що потрібно зберегти конституційні механізми. Ми проаналізували рішення і побачили в ньому кілька хиб. Суд не дотримався власної процедури, оскільки деякі судді мали конфлікт інтересів. Оскільки достовірність їхніх декларацій була поставлена під сумнів антикорупційними органами. КСУ впливав без належного обґрунтування на повноваження парламенту”, – додав президент Венеційки.

Букіккіо зазначив, що для того, аби попередити можливість подальших сумнівних рішень, які б мали нищівний вплив на правову систему Венеційська комісія також рекомендувала покращити норми з регулювання Конституційного суду. Тому комісія у своєму другому висновку рекомендує з одного боку покращити систему декларацій та відводів суддів, у випадках, коли є конфлікт інтересів. Також важливо покращити спосіб відбору суддів КСУ. Комісія рекомендує ввести орган, який би кваліфікував суддів до КСУ із залученням міжнародних експертів та представників громадського суспільства.

Букіккіо також згадав про законопроєкт №4651 щодо повернення ув’язнення за недостовірне декларування доходів. Він звернув увагу на правки, які змінили позбавлення волі на обмеження волі за невнесення декларації, а також ті, що унеможливили покарання за брехню в деклараціях про майно родичів.

“Це негативні поправки, які Венеційська комісія не підтримує. Тому я вдячний за рішення президента накласти вето на цей законопроєкт”, – додав Букіккіо. 

У четвер, 10 червня, шестеро суддів Конституційного суду України в ультимативній формі заблокували діяльність Конституційного суду з розгляду важливих, суспільно значимих справ: про медичні гарантії, про пенсійне забезпечення державних службовців, про функціонування української мови як державної.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE