Politerno > Україна і світ > Данілов не називає “реєстрових” олігархів і каже, що вивчає структуру власності “Інтера” Фірташа

Данілов не називає “реєстрових” олігархів і каже, що вивчає структуру власності “Інтера” Фірташа

  • 6 Липня, 2021
  • 763 Переглядів
  • 0

Секретар РНБО Олексій Данілов не назвав прізвищ осіб, які можуть потрапити до реєстру олігархів.

Про це він сказав в інтерв’ю Forbes Україна.

“Олігархічна система бере свій початок з 1998 року. Це люди, які користуються близькістю до керівництва держави, корумпованістю процесів. Вони накопичують капітал, заходять у політику та медіа. Це старі олігархи”, – зазначив Данілов.

“Після 2014 року в нас зʼявилися нові олігархи. Коли сім’я Януковича втекла, пограбувавши країну, вона забрала величезні статки, але всі їхні банки, “заводи й параходи” залишилися в Україні. У кого вони опинилися? Коли відбувся славнозвісний банкопад і вивели понад 100 банків, куди поділися кошти, застави по кредитах?

“ProZorro.Продажі” – не інструмент абсолютної прозорості, його можна обійти. Так у нас зʼявилися нові олігархи, прізвища яких ще не всім відомі. Потенційно ті люди потраплять до реєстру олігархів; це буде публічна процедура; рішення будуть прийматися відкрито. Жодного прізвища ви від мене зараз не отримаєте”, – додав він, відповідаючи на питання про імена 13 олігархів, про яких він говорив раніше.

Також Данілов розповів про можливість “закриття” телеканалу “Інтер”, який пов’язаний з підсканкційним Дмитром Фірташем.

“Крім “Інтера” працює багато каналів, які не всім подобаються, але ніякої вибірковості немає. Головне, щоб були докази. Розберемося зі структурою власності “Інтера”, тоді подивимося”, – відповів Данілов на питання, чи закриють “Інтер”.

Також він пояснив, що передбачають накладені на Фірташа і Фукса санкції.

“Фірташ та Фукс не можуть продавати свої активи, користуватися рахунками в Україні. Однак ми не можемо закрити українське підприємство тільки тому, що воно належить Фірташу.

Мало хто знає, але пан Фірташ отримав одне з родовищ титанової галузі в грудні 2004 року, в розпал “помаранчевих” подій. Це була одна з домовленостей, про які суспільству не розповідали. Хто домовлявся? Мабуть, росіяни просили передати родовище Фірташу. Кого саме просили – ми розбираємося. Використання надр має бути публічним та отриманим у законний спосіб”, – додав секретар РНБО.

“Фукс перебуває під санкціями нашої країни. Крапка. Якщо щось було в незаконний спосіб забране, чи то надра, чи то земля, якщо люди не сплачують податки за статки, то їх позбавлять цих речей. Не розумію, для чого він ходить по телеканалах і розповідає нісенітниці про відсутність зв’язків з Росією.

Він хоче сказати, що там проти нього немає проваджень? У нас демократична країна – людина може казати, що хоче, але треба думати, що говориш. Усім би радив бути дуже обережними, коли говорять про мою дружину, про мою сім’ю”, – резюмував Данілов.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE