Politerno > Україна і світ > Україна має надати чіткі плани, як вона підсилить ЄС і НАТО, – президент Литви

Україна має надати чіткі плани, як вона підсилить ЄС і НАТО, – президент Литви

  • 7 Липня, 2021
  • 460 Переглядів
  • 0

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Україна повинна надати чіткі плани, за якими вона рухатиметься у напрямку членства в Євросоюзі та НАТО. Адже амбіційний порядок денний – те, що мотивує людей.

Про це президент Литви заявив у Вільнюсі на відкритті Міжнародної конференції з питань реформ в Україні.

“Україні потрібні чіткі плани, для того, щоб просуватися вперед. А міжнародна спільнота очікує запевнень в тому, що послідовний процес реформ продовжиться”, – сказав політик.

Він наголосив, що стратегічний інтерес міжнародної спільноти полягає в тому, аби Україна була демократичною та успішною.

“Нові українські лідери представили дуже амбітні цілі. Попри пандемію коронавірусу, а також на тлі безперервної агресії Росії, Київ все одно демонструє готовність проводити реформи”, – наголосив Науседа.

За його словами, успіху в реформах можна досягти:

  • запровадженням добре функціонуючої ринкової економіки,

  • просуванням євроатлантичної та європейської інтеграції,

  • боротьбою з корупцією,

  • підвищенням довіри українців до судової системи.

Україна подала заявку на отримання Плану дій для членства в Альянсі ще у 2008 році. Проте з цього часу жодного реального кроку від НАТО для цього не було.

Лише у червні 2020 року Альянс визнав Україну учасницею Програми розширених можливостей. На саміті у червні 2021 року країни-члени заявили, що підтримують попередню обіцянку надати Україні ПДЧ. 

За підсумками брюссельського саміту НАТО у червні цього року було схвалено комюніке. У цьому рішенні вперше за останні роки щодо України вжито ті самі формулювання, що звучать щодо Грузії. “Ми підтверджуємо рішення, ухвалене у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу“, – йдеться у документі.

Нагадаємо, 7 липня міністри закордонних справ країн Люблінського трикутника (Україна, Литва та Польща) підписали три спільні документи, зокрема, щодо підтримки членства України в ЄС та НАТО.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE