Politerno > Україна і світ > Єврокомісія отримала від України ноту про консультації щодо “Північного потоку-2”

Єврокомісія отримала від України ноту про консультації щодо “Північного потоку-2”

  • 23 Липня, 2021
  • 478 Переглядів
  • 0

Єврокомісія отримала запит України про консультації щодо “Північного потоку-2” відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Про це у п’ятницю на брифінгу в Брюсселі заявила речниця комісії Набіла Массралі, повідомляє “Європейська правда“.

“Ми підтверджуємо отримання ноти від міністерства закордонних справ України, у якій наші партнери попросили про консультації за статтями 274 і 338 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС”, – заявила речниця.

Вона пояснила, що ці статті стосуються співробітницвта у сфері використання інфраструктури за главою Угоди, що присвяена питанням торгівлі енергоносіями, та співробітництва у сфері енергетики за главою розділу про економічне та галузеве співробітництво.

“Ми проводимо внутрішні обговорення щодо цього запиту”, – сказала речниця.

Нагадаємо, 21 липня  США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу “Північний потік-2”, опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Спікер парламенту Дмитро Разумков висловив глибоку стурбованість у зв’язку з угодою США та Німеччини про введення в експлуатацію газопроводу “Північний потік-2”, який Росія використовує як інструмент гібридної війни. Цей проєкт несе пряму загрозу енергетичній безпеці не тільки України, але і всієї Європи.

Як зазначає американське видання Axios, у США не задоволені угодою між США і Німеччиною щодо газопроводу “Північний потік-2”, – ні республіканці, ні демократи.

В МЗС заявили,що Україна не долучалася до переговорів та погодження пакету домовленостей між США та Німеччиною щодо “Північного потоку-2”.

Заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко заявив, що за прогнозами, потреба в газі буде тільки збільшуватися. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Україні необхідно надати План дій щодо членства в НАТО в обмін на завершення будівництва “Північного потоку-2”.

Як написав у своїй колонці в Washington post аналітик Марк Тіссен (Marc Thiessen), Байден тисне на Зеленського, щоб той погодився на угоду, яка являє собою реальну загрозу для його країни. Це набагато серйозніше, ніж спроби Трампа змусити розслідувати справу Хантера Байдена.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE