Politerno > Україна і світ > Влада робить все, щоб активна критика Тимошенко не стала надбанням громадської думки, – політолог

Влада робить все, щоб активна критика Тимошенко не стала надбанням громадської думки, – політолог

  • 29 Липня, 2021
  • 769 Переглядів
  • 0

Мало хто звернув увагу на те, як важко, болісно і скандально «вмирає» молода надія націонал-демократичних сил України – партія «Голос».

Політичні інтриги, відсутність яскравого лідера і власної програми, скандали, корупційні бажання заробляти на депутатських мандатах, нескінченний поділ посад і грантів партії-фракції поступово призвели до її швидкого і публічного загнивання і розпаду. Так що молодість і маловідомі нові обличчя в політиці – це не завжди гарантія довгої і успішної політичної кар’єри політичної сили або політика. Згадаймо як легко злетіла зірка «Самопомочі» і як швидко згасла. А в тривалому існуванні «Свободи» на політичній сцені, як формальної опозиції до влади, немає ніякого таємниці, як і в безсмертному існування ОПЗЖ – Кремль «своїх не кидає».

Але головне, що погубило «Голос», молоду опозиційну силу – так це спроба маневрувати між владою і виборцями, що призвело до втрати політичного обличчя партії. В кінцевому рахунку, замість того, щоб відстоювати інтереси своїх виборців і з парламентської трибуни критикувати антинародні дії влади, «Голос» швидко скотився у сферу облуговування інтересів Офісу президента, відповідно, втратив залишки своєї опозиційності. Це хороший політичний урок для інших.

А говорити про опозиційність ЄС Порошенка і ОПЗЖ Медведчука може тільки або дуже недосвідчений, або дуже цинічний політолог. Їхня демагогія і люта критика справа і зліва президента Зеленського диктується виключно питанням самовиживання, а не інтересами експлуатованих виборців.

Таким чином, на політичному полі України склалася дивна ситуація, коли в політичному житті країни практично відсутні опозиційні сили, здатні сильно впливати на поведінку влади. Цим пояснюється та легкість, авантюризм, некомпетентність, з якими влада приймає свої доленосні рішення – вона не боїться ні відповідальності, ні наслідків своїх дій.

Винятком є ​​тільки партія «Батьківщина» Тимошенко, яка на протязі багатьох років чітко веде свою опозиційну лінію проти антинародної політики влади. Її позиція передбачувана і зрозуміла виборцям. Вона відкрито критикує уряд і Офіс президента Зеленського в питаннях землі і тарифів на комунальні послуги, показуючи до яких негативних наслідків для населення і країни в цілому зможуть привести ці дії.

Таким чином «Батьківщина» Тимошенко опинилася в ролі сильного, але єдиного опозиціонера, – критика діючої соціальної та економічної політики влади. Цього явно недостатньо, щоб влада прислухалася до голосу народу. Тим більше, що, як і в часи Януковича і Порошенка, зараз влада робить все, щоб активна критика Тимошенко не стала надбанням громадської думки.

А решта політичних сил, в тій чи іншій мірі, співпрацюють з нинішньою владою президента Зеленського, терпляче чекаючи, коли соціальне невдоволення виплеснеться на вулиці і виллється в широкі акції протесту. І тоді всі політики дружно захочуть бути опозиціонерами до дискредитованої влади президента Зеленського. Не випадково Офіс президента Зеленського терміново зміцнює лояльними силовиками адміністративну вертикаль влади, а не сподівається на зростання своїх рейтингів довіри.

Зараз, ставши єдиною ефективною опозиційною силою в країні, Тимошенко починає збирати навколо себе групи незадоволених виборців, що дозволило їй посісти друге місце в загальнонаціональних рейтингах. Тепер Офіс президента Зеленського повинен вирішити політичне завдання. Або продовжувати піар-боротьбу з Порошенком і Медведчуком, які виявилися для нього «міцними горішками», або обрушити політичний тиск на опозиційну «Батьківщину» Тимошенко.

У будь-якому випадку, залишаючись потужної опозиційної силою, «Батьківщина» може сміливо дивитися в майбутнє в новому політичному сезоні восени 2021- навесні 2022 року.

Віктор Небоженко



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE