Politerno > Україна і світ > Таліби увійшли до Кабулу, уряд готується до мирної передачі влади, президент складе повноваження в найближчі години

Таліби увійшли до Кабулу, уряд готується до мирної передачі влади, президент складе повноваження в найближчі години

  • 15 Серпня, 2021
  • 654 Переглядів
  • 0

У Афганістані бойовики “Талібану” проводять наступ на столицю Кабул з усіх напрямків, афганський уряд заявив про “мирний перехід влади”.

Про це повідомляє BBC.

 

Виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Афганістану у зверненні по телебаченню заявив, що буде “мирний перехід влади” до перехідного уряду. Він сказав, що Кабул не зазнає нападу.

Інформаційне агентство Associated Press з посиланням на представника Афганістану заявило, що переговірники “Талібану” прямують до президентського палацу, щоб підготуватися до “передачі” влади.

Раніше керівники талібів наказали утриматися від насильства у Кабулі, дозволити безпечний вихід усім, хто бажатиме залишити місто.

У неділю вранці таліби оголосили про взяття під контроль важливого стратегічного міста Джелалабад, який дає їм контроль над дорогою, яка веде до пакистанського міста Пешавар, однією з головних магістралей в Афганістані.

У суботу таліби захопили місто Мазарі-Шаріф на півночі країни. Обидва міста були взяті під контроль з невеликими бойовими діями.

Президент Афганістану Ашраф Гані проводить екстрені переговори з представником США Залмаєм Халілзадом та високопосадовцями НАТО.

За даними AFP у районі посольства США в Кабулі приземляються гелікоптери. Співробітників посольства переправляють в аеропорт, де американці посилили свою присутність кількома тисячами військових.

Аеропорт Кабул наразі єдиний шлях з країни після того, як таліби взяли під контроль останній прикордонний перехід у неділю в Торхамі. Міністр внутрішніх справ Пакистану повідомив, що Пакистан припинив транскордонний рух там після захоплення бойовиками.

Також стало відомо, що “Талібан” звільняє в’язнів з найбільшої в Афганістані в’язниці Пул-е-Чархі.

Як видно з відео, десятки в’язнів виходять з тюрми зі речами. 

ЗМІ нагадують, що станом на 2018 рік у в’язниці Пул-е-Чархі перебували до 5 тисяч ув’язнених. Ця тюрма стала відомою через катування та страти після Саурської революції 1978 року. Є твердження, що у період з квітня 1978 року по грудень 1979 року комуністична народно-демократична партія Афганістану під керівництвом Нур Мухаммед Таракі стратила близько 27 тисяч політичних в’язнів у Пул-е-Чархі.

Президент Афганістану Ашраф Гані складе свої повноваження в найближчі кілька годин, повідомляє Аl Аrabiya з посиланням на джерела.

“За джерелами Al Arabiya, президент Афганістану складе свої повноваження в найближчі кілька годин після того, як у неділю в місто увійшли таліби”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з заявою МВС Афганістану, влада буде передана мирним шляхом, без бою.

За даними дипломатичних джерел Reuters, главою тимчасової афганської адміністрації призначений Алі Ахмад Джілалі – колишній міністр внутрішніх справ Афганістану.

13 серпня ми повідомляли, що Міноборони США очікувало на напад талібів на Кабул протягом наступних декількох днів. Уряд країни сподівається на те, що афганські війська чинитимуть опір. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав «Талібан» негайно припинити наступ в Афганістані.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE