Politerno > Україна і світ > Ахметов – перший у рейтингу “100 найбагатших людей України 2021. Рейтинг Фокуса”

Ахметов – перший у рейтингу “100 найбагатших людей України 2021. Рейтинг Фокуса”

  • 10 Вересня, 2021
  • 1048 Переглядів
  • 0

Видання Фокус в процесі роботи над рейтингом “100 найбагатших людей України” з’ясувало, що на тлі оголошеної президентом деолігархізації капітали і впливовість українських олігархів не тільки не тануть, але приростають семимильними кроками. 

У цьому році сума активів ста учасників рейтингу сягнула $ 53,63 млрд. “Постраждалі”, звичайно, теж є (санкції РНБО частково вплинули на підприємства і доходи кількох осіб). Але в цілому пандемійний рік дозволив багатим розбагатіти ще більше.

Як і раніше, близько 20% учасників рейтингу або були у владі, або зараз мають до неї безпосереднє відношення. Ще у близько 40% доларових мільйонерів є друзі, колеги, а то і родичі високого рангу. 

Чи варто при такому тандемі багатства і влади комусь з них турбуватися через майбутню деолігархізації? 

А ось звичайним будівельникам і сантехнікам, які отримують на роботах в котеджах під Києвом зарплату в конвертах, судячи з усього, саме час хвилюватися. Мінфін зі своїм проектом про непряме визначення доходів пильнує, і під чуйним керівництвом МВФ деолігархізувати, схоже, будуть аж ніяк не найбагатших, а тих, хто посміє купити зубожілий автомобіль або тур в Грецію, не сплативши з отриманої в конверті зарплати 18% прибуткового податку.

Методика оцінки

На першому етапі складання рейтингу Фокус сформував лонг-лист з 150 персон, які володіють різними компаніями і підприємствами в Україні. Після вивчення їх активів зі списку видалили тих, чиї статки оцінено в суму менше $ 50 млн, а також осіб, чиї активи оцінити не вдалося. Також до списку не потрапили ті, чиї активи знаходяться виключно за межами країни. До рейтингу увійшли громадяни України та особи з подвійним громадянством (іноземним громадянством), які володіють великою кількістю активів у нашій країні.

Оцінку вартості активів Фокус проводив на підставі всіх ключових підприємств і компаній, що знаходяться у володінні учасників рейтингу. Ключовий акцент зроблений на бізнес-активи всередині України. При доведеному володінні зарубіжними активами враховувалися і вони. При наявності декларації про майновий стан враховувалася належить учаснику нерухомість, а також кошти на рахунках в банках і дивіденди від бізнес-активів.

При оцінці сімейних бізнесів в деяких випадках аналізувалися частки співвласників, якщо вони дійсно разом управляють ними. Але якщо основний учасник записав бізнес-активи на членів сім’ї, а керує одноосібно, то всі ці компанії Фокус зараховував до одного кінцевого бенефіціара.

Якщо компанія публічна і її акції котируються на міжнародних фондових біржах, то оцінка проводилася відповідно до вартості акцій на 1 липня 2021 року. Стартапи та IT-компанії, які не публікують звітності, оцінювалися за результатами останніх раундів залучення інвестицій.

Приватні підприємства оцінювалися за кількома формулами на підставі фінансових показників: доходів, чистого прибутку і активів за підсумками 2020 року. При оцінці враховані гроші на рахунках компанії і відняті суми кредитів, які на кінець 2020-го були в процесі виплати.

Активи, за якими не було виразної фінансової інформації, оцінювалися на основі аналогічних, де така інформація доступна. Нерухомість – на підставі ринкової вартості квадратного метра за станом на 1 липня 2021 року.

Дані за фінансовими показниками компаній отримані в системі YouControl – комплексному сервісі для аналізу діяльності підприємств. Також вивчалися дані звітності підприємств, якщо вона опублікована. Кілька великих компаній оцінювали аналітики Групи ICU.

Якщо підприємство перебуває в стадії ліквідації, то його оцінка йшла з розрахунку ліквідаційної вартості активів. Якщо компанія задекларувала за 2020 рік нульову виручку, то вартість – це вартість активів і коштів на рахунках. Підсумкова оцінка стану в гривні переведена в долари за курсом на кінець грудня 2020 року – 28,36 USDUAH. Формули для розрахунку і мультиплікатори по галузях надала інвесткомпанія Concorde Capital.

Рінат Ахметов

Олігарх Рінат Ахметов залишається найбагатшим українцем із статками у понад $ 10,6 млрд. Його найдорожчі активи – це “Метінвест” і ДТЕК.

Металургійні компанії Ахметова переживають вдалі часи. Якщо за підсумками 2019 року виручка “Метінвест” просіла в 3,5 рази, до $ 341 млн, то за підсумками 2020 року компанія відзвітувала про зростання прибутку на 54%, до $ 526 млн. Причому EBITDA зросла на 82%, до $ 2,2 млрд. у компанії відзначають, що, передбачаючи складні зовнішні умови, в групі в 2020 році скоротили капзатрати, хоча і зберегли їх на прийнятному рівні. До завершених ключових проектів там відносять запуск нової моталки модернізованого стану гарячої прокатки на ММК і модернізацію збагачувальної фабрики на Центральному ГЗК. В “Метінвесті” повідомляють про зростання ефективності споживання сировини та енергоресурсів, підвищення продуктивності обладнання, оптимізації логістики.

“Компанія в 2020 році адаптувала сортамент і перенаправила обсяги продажів: наприклад, більше залізорудної продукції і металопродукції направлено в Китай на тлі [його] стрімкого відновлення і масштабних інвестицій в програми економічного стимулювання”, – зазначає Юрій Риженков, генеральний директор компанії.

У групі ДТЕК справи йдуть теж бадьоро. Хоча “ДТЕК Енерго” минулий рік закінчив зі збитками 19,1 млрд грн, інші компанії групи (нафтогазове напрямок і підрозділ ВДЕ) активно нарощують оберти. За даними “ДТЕК ВДЕ”, в 2020 році виручка компанії виросла на 66,7% і досягла 8,15 млрд грн – в основному за рахунок збільшення генерації до 2,4 ГВт-год. Прибуток склав 324 млн грн. А “ДТЕК Нафтогаз” збільшив видобуток газу в 2020 році на 10,8%, до 1,84 млрд куб. м, хоча виручка компанії скоротилася за підсумками минулого року на 28,7%, до 6,7 млрд грн.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE