Politerno > Україна і світ > ФБР розсекретило перший документ про атаки 11 вересня 2001 року, що стосується саудівських викрадачів літаків

ФБР розсекретило перший документ про атаки 11 вересня 2001 року, що стосується саудівських викрадачів літаків

  • 12 Вересня, 2021
  • 1010 Переглядів
  • 0

Увечері в суботу ФБР опублікувало розсекречений документ, що стосується матеріально-технічної підтримки, наданої двом саудівським викрадачам літаків напередодні терористичних атак 11 вересня 2001 року. 

У документі детально описані контакти викрадачів з саудівськими спільниками в США, але немає доказів того, що представники влади Саудівської Аравії були замішані в змові, повідомляє Associated Press.

Опублікований до 20-ї річниці терактів документ став першим в низці оприлюднених після того, як президент Джо Байден наказав розсекретити матеріали, які протягом багатьох років залишалися поза полем зору громадськості. 16-сторінковий документ являє собою короткий виклад бесіди ФБР, проведеної в 2015 році з людиною, яка часто контактувала з громадянами Саудівської Аравії в США і підтримувала перших викрадачів, які прибули в країну до атак.

Сильно відредагований документ був оприлюднений пізно ввечері 11 вересня, через кілька годин після того, як Байден відвідав пам’ятні заходи в Нью-Йорку, Пенсільванії і північній Вірджинії. Родичі жертв раніше виступали проти присутності Байдена на урочистих заходах до тих пір, поки документи про атаки залишаються засекреченими.

Уряд Саудівської Аравії довгий час заперечував свою причетність до терактів. Посольство Саудівської Аравії у Вашингтоні підтримало повне розсекречення всіх документів, щоб “раз і назавжди покласти край необґрунтованим звинуваченям на адресу Королівства”. У посольстві заявили, що будь-яке твердження про причетність Саудівської Аравії було “категорично помилковим”.

Родичі жертв теж привітали публікацію документа. Бретт Іглсон, чий батько Брюс був убитий в результаті нападу на Всесвітній торговий центр, сказав, що публікація матеріалів ФБР “прискорює наше прагнення до істини і справедливості”.

Джим Крейндлер, адвокат родичів жертв, заявив, що “виявлені факти та висновки цього розслідування ФБР продовжують аргументи, які ми привели в судовому процесі щодо відповідальності уряду Саудівської Аравії за теракти 11 вересня”.

“Цей документ разом з доказами, зібраними на сьогоднішній день, є планом того, як “Аль-Каїда” діяла в США при активній, свідомій підтримці уряду Саудівської Аравії”, – сказав він.

Докази, що з’явилися, додав він, засвідчують, що саудівські офіційні особи обмінювалися телефонними дзвінками між собою і бойовиками “Аль-Каїди”, а потім відбувалися їхні нібито випадкові зустрічі з викрадачами і надання їм допомоги в облаштуванні та пошуку льотних шкіл.

Згідно з документом, США провели розслідування щодо деяких саудівських дипломатів й інших осіб, пов’язаних з урядом Саудівської Аравії, які познайомилися з викрадачами літаків після того, як ті прибули в США.

Проте, в звіті Комісії щодо терактів від 2004 року не було приведено “ніяких доказів того, що саудівський уряд або вищі саудівські чиновники індивідуально фінансували” атаки, організовані “Аль-Каїдою”, хоча в ньому робилася обмовка, що пов’язані з Саудівською Аравією благодійні організації могли перенаправляти гроші групі терористів. 

Особлива увага в документі приділяється прибулим в США викрадачам Наваф аль-Хазма і Халіда аль-Міхдхару, а також підтримці, яку вони отримали.

У лютому 2000 року, незабаром після прибуття в південну Каліфорнію, чоловіки зустріли в халяльному ресторані громадянина Саудівської Аравії на ім’я Омар аль-Баюмі, який допоміг їм знайти і зняти квартиру в Сан-Дієго, мав зв’язки з урядом Саудівської Аравії і раніше привертав увагу ФБР. 

Баюмі назвав свою зустріч в ресторані з Хазма і Міхдхаром випадковою, а ФБР під час бесіди зробило декілька спроб з’ясувати, чи відповідає це правді.

Бесіда 2015 року, яка лягла в основу документа, стосувалася людини, яка подавала заяву на отримання громадянства США і кілька років тому неодноразово контактувала з громадянами Саудівської Аравії, за словами слідчих, які зздіснили “істотну матеріально-технічну підтримку” кільком викрадачам. Згідно з документом, серед її контактів був Баюмі.

Особисті дані зазначеної людини в документі не розкриваються, але сказано, що вона працював в консульстві Саудівської Аравії в Лос-Анджелесі.

У документі також згадується Фахад аль-Тумайрі, який на початку 2000-х працював акредитованим дипломатом в консульстві Саудівської Аравії в Лос-Анджелесі, який, за словами слідчих, очолював екстремістську фракцію в його мечеті. У документі говориться, що було відстежено семихвилинний телефонний дзвінок в 1999 році з номера Тумайрі на домашній телефон в Саудівській Аравії двох братів, які потім потрапили до в’язниці Гуантанамо на Кубі.

І Баюмі, і Тумайрі покинули США за кілька тижнів до атак.

Нагадаємо, у США пройшла церемонія вшанування пам’яті майже 3 тисяч загиблих внаслідок терактів 11 вересня 20 років тому.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE