Politerno > Україна і світ > В НБУ закликали відмовитися від необхідних для співпраці з МВФ змін до закону

В НБУ закликали відмовитися від необхідних для співпраці з МВФ змін до закону

  • 13 Вересня, 2021
  • 733 Переглядів
  • 0

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин закликав уряд припинити вносити зміни до закону про НБУ оскільки, на його думку, вони “заважають регулятору нормально працювати”.

Відповідну заяву Данилишин зробив під час брифінгу з питань затвердження основних засад грошово-кредитної політики у відповідь на питання журналіста ЕП.

“Ніколи не буде працювати інституція в нормальному режимі, якщо вона знає, що на неї чекає чергова зміна тієї чи іншої законодавчої норми. Тому я думаю, що вже пора припиняти нам перманентні зміни до закону про Нацбанк, забезпечувати в першу чергу законодавчу стабільність і працювати”, — заявив голова Ради НБУ.

За його розрахунками, у період з 2015 по 2021 рік до закону про Нацбанк зміни вносилися 30 разів. В той час, як для роботи самого НБУ, як інституції, важлива інституційна, організаційна та законодавча стабільність.

Нагадаємо, що напередодні Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5850, який, серед іншого, вносить зміни до Закону про НБУ, обмежуючи повноваження Ради регулятора.

Зокрема, законопроєктом пропонується прибрати з повноважень Ради НБУ надання оцінок роботи правління регулятора, а також  надання рекомендації правлінню щодо змін до грошово-кредитної політики на підставі оцінки її впливу на соціально-економічний розвиток.

Також законопроєктом запроваджуються жорсткіші вимоги до членів Ради НБУ. Крім того, Нацбанк не зможе очолити голова або член Ради НБУ протягом року з моменту звільнення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE