Politerno > Україна і світ > На виборах у Чехії партія влади програла, прем’єром стане Фіала

На виборах у Чехії партія влади програла, прем’єром стане Фіала

  • 9 Жовтня, 2021
  • 491 Переглядів
  • 0
Петр Фіала

За підсуками парламентських виборів у Чехії, правляча партія зазнала поразку, ліберальні партії сформують уряд, а комуністи вперше лишилися поза парламентом.

Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів після виборів, що відбулися 8-9 жовтня, передає “Європейська правда”.

Опитування та перші результати з дільниць прогнозували, що перше місце обійме партія ANO чинного прем’єра Андрея Бабіша, однак підрахунок бюлетенів з великих міст, які зазвичай дораховують найпізніше, змінив переможця.

Після підрахунку 99,5% голосів перший рядок утримує блок Spolu, що отримує 27,72% Це – праволеберальний союз, що вже має фракцію у парламенті (контролює 20% мандатів, зараз представництво зросте майже удвічі). Очільник цієї партії Петр Фіала, швидше за все, стане прем’єром.

На другому місці чинна партія влади ANO із 27,2%, і відрив від переможця зростає.

Третє місце обіймає ще один ліберальний блок – Партія Піратів та STAN, що мають 15,54%. На четвертому – ультранацоіналісти та праворадикали з партії “Свобода та пряма демекратія“. Сенсацією цих виборів стало те, що вони, всупереч прогнозам, взяли менше 10%, а саме 9,59% голосів.

Усі інші партії не долають 5% прохідний бар’єр. Це означає, що за межами парламенту уперше в історії сучасної Чехії лишається комуністична партія (4,61%). Загалом до парламенту не потрапила жодна ліва партія.

ЗА цих результатів виборів гарантованою вважають коаліцію ліберальних партій (Spolu, Партія Піратів та STAN), що матимуть 108 голосів у парламенті з 200 місць. Посаду прем’єра швидше за все обійме Петр Фіала.

Реакція Петра Фіали на попередні результати виборів:

Нагадаємо, за матеріалами СБУ, нардепу ОПЗЖ Віктору Медведчуку повідомлено про нову підозру – у державній зраді (ст. 111 КК) та сприянні діяльності терористичної організації (ст. 258-3 ч.1 КК).

У межах розслідування нової справи проти народного депутата з фракції ОПЗЖ Віктора Медведчука буде відпрацьовуватися причетність експрезидента України Петра Порошенка і ексглави Нацбанку Валерії Гонтаревої.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE