Politerno > Україна і світ > Kyiv Post припиняє роботу – головред УП каже, що видання закрилося через тиск Банкової

Kyiv Post припиняє роботу – головред УП каже, що видання закрилося через тиск Банкової

  • 8 Листопада, 2021
  • 762 Переглядів
  • 0

Редакція англомовного видання Kyiv Post повідомила про повне закриття видання, у той час як його власник Аднан Ківан заявив про тимчасове призупинення роботи редакції для перезавантаження.

“Одного дня ми сподіваємося знову відкрити газету більшу і кращу”, – зазначив власник Kyiv Post, одеський забудовник Аднан Ківан.

У повідомленні вказується, що головний редактор Kyiv Post Браян Боннер звільниться після закриття газети. 

Водночас співрозмовники “Української правди” в редакції Kyiv Post повідомили, що вранці в понеділок усій команді оголосили про негайне закриття газети та закрили доступ до сайту.

Пізніше члени колективу оприлюднили спільну заяву, в якій вказується, що “зранку 8 листопада співробітники Kyiv Post прийшли на роботу, де дізналися, що їх звільнено”.

“Ще три тижні тому власник Kyiv Post, одеський забудовник Аднан Ківан, заявляв, що має інші плани – розширити Kyiv Post та запустити україномовне медіа під брендом видання.

Тоді ця новина, а також призначення на керівну посаду людини, пов’язаної з власником, стали несподіванкою для редакції.

Ми вбачали ризики в обраному Аднаном Ківаном форматі розширення видання та розцінювали це, як втручання в редакційну політику.

Спроба колективу зберегти незалежність Kyiv Post викликала супротив власника.

Ми вважаємо припинення роботи видання та звільнення колективу розплатою Аднана Ківана. Він офіційно заявив про плани реорганізувати Kyiv Post та перезапустити його вже за місяць з новою командою.

Ми вважаємо, що таким чином власник позбавляється незручних, чесних та принципових журналістів”, – йдеться у заяві колективу.  

У заяві вказується, що колектив запропонував власнику продати газету або передати торговельну марку Kyiv Post до рук редакції. Проте Ківан не погодився.

Як повідомила головний редактор “Української правди” Севгіль Мусаєва, у Kyiv Post кілька тижнів тому виникли проблеми через тиск Офісу Президента на видавця бізнесмена Аднана Ківана.

“Сьогодні журналісти вранці прийшли на роботу і дізналися, що їх просто звільнили разом із багаторічним редактором Брайаном Боннером… Неофіційно проблеми у редакції почалися кілька тижнів тому. І наскільки мені відомо – пов’язані із тиском на Ківана з боку Офісу президента”, – повідомила Мусаєва на своїй сторінці в фейсбук.

Вона наголосила, що Kyiv Post був основним джерелом інформації про Україну для посольств, міжнародних організацій та експатів.

“Джерело, яке писало про вагнергейт, офшорний скандал, антикорупційні органи та реформи загалом. Комусь це напевне не дуже подобалось. І власнику це дали зрозуміти… Намагатися впливати на Брайана та його колектив – справа марна. Брайан відомий своєю принциповістю і за 25 років зміг зберегти незалежну редакційну політику. Тому вирішили просто позбутися”, – зазначила головний редактор “Української правди”.

Зважаючи на те, що опозиційних депутатів тепер намагаються не пускати у закордонні відрядження, а Офіс розробив власний тижневий дайджест, в якому збирається розповідати про “перемоги” – крок більш ніж логічний, вважає Мусаєва.

“Тільки не хочеться розчаровувати авторів такого геніального плану – щось приховати у 2021 році просто неможливо. І дипломати, і європейські політики розуміють, що відбувається. Тільки за останні два дні я отримала кілька запитів від європарламентарів та послів щодо утисків журналістів в Україні. Тепер до прикладів додався ще кейс Kyiv Post, на жаль”, – підсумувала головний редактор “Української правди”.

Нагадаємо, ведуча ток-шоу “Зворотний відлік” на телеканалі “UA: Перший” Мирослава Барчук заявила, що Офіс президента висуває журналістам умови і ставить ультиматуми про присутність “слуг народу” в ефірі.

Як заявив екснардеп Борислав Береза, скандал з тиском ОП на UA.Cуспільне підтвердив, що справжня мета закону про олігархів – це контроль влади над усіма засобами масової інформації в країні.

На сторону вадаи став колишній журналіст, а нині член наглядової ради УЗ Сергій Лещенко. Телеведучий Павло Казарін порівняв колишнього журналіста Сергія Лещенка з В’ячеславом Піховшеком, бо він захищає Офіс Президента і правлячу партію.

Через деякий час редакція програми “Свобода слова Савіка Шустера” заявила, що зазнає тиску на свободу слова.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE