Politerno > Україна і світ > Призначено перший склад Етичної ради, необхідної для судової реформи – міжнародні партнери привітали Україну

Призначено перший склад Етичної ради, необхідної для судової реформи – міжнародні партнери привітали Україну

  • 9 Листопада, 2021
  • 762 Переглядів
  • 0
Етична Рада

В Україні сформовано перший склад Етичної ради, яка буде встановлювати відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності. Євросоюз, США, Великобританія, Німеччина, Канада, Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй та Європейський банк реконструкції та розвитку привітали створення Етичної ради.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

“Я сподіваюся, що Етична рада розпочне свою роботу якнайшвидше. Попри значний спротив, нам вдалося розпочати найважливіший етап ініційованих мною змін у судовій системі.  

Формування доброчесних Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України допоможе відновити довіру українців до судової влади й забезпечити подальше очищення системи”, – Зазначив Зеленський.

Членами Етичної ради стали:

  • суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич,

  • суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун,

  • суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін,

  • суддя Верховного Суду штату Массачусетс у відставці Роберт Корді,

  • суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер,

  • колишня Генеральний прокурор Естонської Республіки Лавлі Перлінг.

Повідомляється, що список рекомендованих Радою суддів України кандидатів до складу Етичної ради надійшов до Вищої ради правосуддя 2 листопада. Міжнародні та іноземні організації визначили перелік міжнародних експертів ще 10 вересня.

Згідно з законом про Вищу раду правосуддя, якщо голова ВРП не призначить членів Етичної ради у визначений строк, то троє перших кандидатів зі списку Ради суддів України і переліку від міжнародних та іноземних організацій вважаються призначеними.

Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення має здійснити одноразове оцінювання відповідності критеріям професійної етики та доброчесності членів ВРП (крім голови Верховного Суду), обраних на посаду до набрання чинності законом, яким створено Етичну раду.

“Етична рада візьме на себе важливе завдання щодо встановлення відповідності  членів Вищої ради правосуддя – вищого органу судової влади в Україні – критеріям професійної етики та доброчесності”, – йдеться у спільній заяві Європейського союзу, США, Великої Британії, Німеччини, Канади, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Міжнародні партнери наголосили, що створення Етичної ради є важливим кроком у реалізації стратегії реформування судової системи, яку було затверджено президентом України у червні 2021 року, а також яку передбачено Законом про реформу Вищої ради правосуддя, прийнятим Верховною Радою у липні.

“Троє міжнародних експертів – високопоставлені судді у відставці зі США та Великої Британії, а також колишній генеральний прокурор Естонії – працюватимуть разом із трьома українськими суддями в Етичній раді, щоб сприяти суддівській доброчесності, ключовій вимозі як громадян України, так і української та міжнародної бізнес спільноти”, – йдеться у заяві.

Нагадаємо, 23 жовтня Рада суддів України розблокувала судову реформу – обрала кандидатів в Перший склад Етичної ради за своєю квотою та направила до Вищої ради правосуддя.

Як заявляв раніше координатор Громадської ради доброчесності, голова правління DEJURE, юрист Михайло Жернаков, прийняте Радою суддів положення про обрання членів Етичної ради направлене на максимальний саботаж.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE