Politerno > Україна і світ > “Нафтогаз” купив у “Центренерго”, яку контролює Коломойський, електроенергії на 700 млн

“Нафтогаз” купив у “Центренерго”, яку контролює Коломойський, електроенергії на 700 млн

  • 29 Грудня, 2021
  • 957 Переглядів
  • 0

“Нафтогаз” придбав у державної генеруючої компанії “Центренерго” 331,35 тис МВт-год електроенергії за 695,8 млн грн.

Ці обсяги електроенергії “Центренерго” продала на майданчику “Української енергетичної біржі”, повідомляє ExPro.

Період постачання – жовтень-грудень 2022 року.

“Стартова ціна цієї позиції складала 3500 грн/МВт-год, під час торгів вартість електроенергії було знижено на 40% – до 2100 грн/МВт-год.

Умови поставки передбачають передоплату 100%”, – йдеться у повідомленні.

Також “Центренерго” на ще одному аукціоні на УЕБ 29 грудня продало 222,9 тис МВт-год електроенергії за 423 млн гривень. Ціна – 1,9 тис гривень за МВт-год, а період постачання – березень 2022 року.

Як відомо, у жовтні “дочка” Нафтогазу придбала у ПАТ “Центренерго” 215,9 тисячі МВт-год електроенергії. 

Раніше повідомлялося, що “Нафтогаз” разом із Міненерго вивчають можливість купівлі вугілля на світовому ринку для потреб ПАТ “Центренерго” з подальшим перепродажем виробленої електроенергії.

«Центренерго» – крупний виробник електроенергії, до складу компанії входить три теплові електростанції: Зміївська, Трипільська та Вуглегірська. Це єдина компанія теплової генерації в Україні, контрольний пакет акцій якої досі належить державі. За останні п’ять років її намагалися приватизувати декілька разів, але безуспішно.

З приходом до влади Володимира Зеленського, ця практика продовжилась. «Центренерго» влітку 2019 року перейшло під контроль олігарха Ігоря Коломойського, хоча сам олігарх це заперечує.

Незважаючи на опір з боку лояльного до Ігоря Коломойського менеджменту «Центренерго», в кінці травня Фонд держмайна все-таки змінив керівника держкомпанії – ним став Олександр Корчинський. Та компанія все рівно залишилася під контролем олігарха.

Господарський суд Києва просили накласти арешт на пакет акцій “Центренерго”, який належить державі, аби запобігти приватизації підприємства.

У минулому році пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським фірми за півроку заробили понад 4 мільярди гривень на продажі вугілля та газу за цінами, подекуди вищими за ринкові, державній компанії “Центренерго”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE