Politerno > Україна і світ > Литва заборонила транзит частини вантажів із РФ до Калінінграда – кремль почав військові навчання

Литва заборонила транзит частини вантажів із РФ до Калінінграда – кремль почав військові навчання

  • 20 Червня, 2022
  • 1043 Переглядів
  • 0

З 18 червня Литва припиняє транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю та основною територією Росії. У відповідь військовослужбовці Балтійського флоту РФ розпочали навчання ракетних та артилерійських підрозділів у Калінінградській області.

Як повідомляє BBC, литовська залізнична компанія LTG Cargo отримала відповідні роз’яснення Європейської комісії.

Згідно з ними, товари й вантажі, які потрапили під санкції, не можуть перевозитися територією Євросоюзу, навіть якщо йдуть транзитом з однієї території РФ на іншу.

Губернатор Калінінградської області РФ Антон Аліханов заявив, що вимагатиме пояснень від Єврокомісії.

Він зазначив, що за попередніми оцінками, заборона торкнеться 40-50% номенклатури товарів, що перевозилися між Калінінградською областю та рештою Росії. Ця заборона призведе до додаткових витрат і необхідності пошуку додаткових суден, які курсуватимуть між Усть-Лугою в Ленінградській області та портами Калінінградської області.

“Ми вважаємо це найсерйознішим порушенням… права на безкоштовний транзит в Калінінградську область та з неї”, – сказав Аліханов, додавши, що влада наполягатиме на скасуванні заходів, передає Reuters.

Серед товарів, які постраждають – будівельні матеріали, цемент та металопродукція, сказав росіянин.

У головному російському дипломатичному відомстві почали розповідати про “порушення міжнародно-правових зобов’язань” і пригрозили “діями захисту своїх національних інтересів”, якщо найближчим часом вантажний транзит не буде відновлений.

Про те, що РФ тепер “розв’язані руки” заявив. голова комісії Радфеда із захисту державного суверенітету Андрій Клімов, повідомляє кремлівське видання “РИА Новости”.

“Євросоюзу потрібно виправити ситуацію з блокадою Калінінграда, або росія розв’яже руки для вирішення питання транзиту будь-якими способами”, – сказав Клімов.

Тепер у РФ заявили, що в Калінінградській області проведуть “навчання” в ході яких виконають стрілянини з РСЗВ “Град” та “Ураган”, великокаліберних гармат “Гіацинт” та іншого артилерійського озброєння, повідомляє “Європейська правда”.

У маневрах задіяні близько 1 тисячі військовослужбовців та понад 100 одиниць бойової та спеціальної техніки артилерійських та ракетних частин.

Як повідомлялося, не встиг Кремль помститися президенту Казахстану Касим-Жомарту Токаєву за слова про квазіформування “Л/ДНР”, як Нур-Султан вжив заходів у відповідь – заблокував на своїй території 1700 вагонів із російським вугіллям.

Нагадаємо, 20 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов Міністерства юстиції й заборонив політичну партію “Опозиційна платформа – за життя”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE