Politerno > Україна і світ > Зеленський хоче замінити голову СБУ Баканова через втрату Херсона – Politico

Зеленський хоче замінити голову СБУ Баканова через втрату Херсона – Politico

  • 24 Червня, 2022
  • 2451 Переглядів
  • 0

Іван Баканов був призначений на свою посаду для оновлення суперечливої ​​Служби безпеки України, але після низки невдач і втрати Херсона впав у немилість президента Зеленського.

Про це пише авторитетне американське видання Politico.

“Ви думаєте, що знаєте когось, а потім Росія вторгається у вашу країну, і ваш друг дитинства, який став найвищим чиновником розвідки, покидає її, а деякі з його старших шпигунів тікають зі своїх посад, очевидно, допомагаючи силам Кремля уникати наземних мін і направляючи штурмовики на підрив ваших міст”, – пише видання.

Politico зазначає, що голова СБУ Іван Баканов — давній друг президента Зеленського, який колись керував його розважальною компанією, а потім президентською кампанією, — на тонкому льоду в Києві.

За словами чотирьох чиновників, близьких до президента, і західного дипломата, який консультував Київ щодо реформи, необхідної для оновлення СБУ, Зеленський хоче замінити Баканова “на когось, більш підходящого на посаду глави Служби безпеки України (СБУ) під час війни”.

Видання стверджує, що старі друзі сьогодні рідко розмовляють, за винятком державних справ. Забезпечити плавний перехід може бути складно, оскільки війна все ще вирує, а Зеленський вагається щодо звільнення людей із найближчого оточення. 

47-річний Баканов поруч із Зеленським відтоді, як той “пройшов шлях від худорлявого коміка в промисловому південно-центральному місті Кривий Ріг до мускулистого лідера, загартованого війною, відомого далеко за межами України”. Призначення Баканова у 2019 році піддалося критиці з боку опозиційних партій, які заявили, що людина з його освітою не придатна очолити найвище агентство зі збору розвідувальних даних. Але як одна із найбільш надійних довірених осіб і ділових партнерів президента, опоненти нічого не могли зробити, щоб зупинити цей крок.

Сьогодні ж критика Баканова лунає в залах уряду та парламенту, пише Politico. Багато хто в Києві стверджують, що він не зміг відповісти на вторгнення Росії 24 лютого і належним чином керувати своїм величезним відомством, яке налічує понад 30 000 агентів.

«Ми дуже незадоволені його роботою і працюємо над тим, щоб від нього позбутися», — сказав Politico на умовах анонімності високопоставлений український чиновник, близький до Зеленського. 

«Ми не задоволені його управлінськими навичками, знаєте, тому що зараз нам потрібні… навички антикризового управління, яких, на нашу думку, у нього немає».

Офіс Зеленського, Баканов і СБУ не відповіли на запити Politico про коментар.

І чиновники, і західний дипломат сказали, що занепокоєння стосується не лише Баканова — йдеться також про рішення кількох високопоставлених співробітників агентства в перші години і дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, які могли коштувати країні дорогоцінних територій, в т.ч. стратегічного міста Херсон.

Начальник Херсонського управління СБУ генерал Сергій Криворучко наказав своїм офіцерам евакуюватися з міста перед штурмом російських військ, усупереч наказу Зеленського, стверджують учасники подій. Тим часом його помічник і керівник АТО полковник Ігор Садохін, як стверджується, повідомляв російським військам, які прямували на північ з Криму, про розташування українських мін і допомагав координувати траєкторію польоту ворожої авіації. Тоді як він утік в колоні співробітників СБУ, що прямувала на захід.

Херсон був першим і поки єдиним великим українським містом, захопленим російськими військами від початку тотального вторгнення. Російська армія окупувала його 3 березня, через сім днів після того, як президент Володимир Путін розпочав наступ.

Українські офіційні особи заявили, що російські війська змогли так легко взяти Херсон через те, що співробітники СБУ не змогли підірвати Антонівський міст, який перетинає Дніпро, що дозволило російським військам увійти в місто.


Від себе додамо, що за даними військових експертів та журналістів, зокрема, головного редактора Цензор.нет Юрія Бутусова, йдеться не лише про Антонівський міст. Головною причиною швидкого захоплення півдня України стало те, що був розмінований перешийок в напрямку Чаплинки, а також не були підірвані 4 мости і 6 дамб, що з’єднують материкову Україну з Кримом.


Підтверджуючи відсутність лояльності у вищих лавах СБУ, третій колишній високопоставлений чиновник, Андрій Наумов, бригадний генерал, який очолював управління внутрішньої безпеки агентства — підрозділ, до обов’язків якого входить запобігання корупції в СБУ — втік за кордон за кілька годин до вторгнення Росії 24 лютого.

Українська влада звинуватила всіх трьох колишніх співробітників СБУ у державній зраді. Зеленський позбавив Наумова і Криворучка звань, та назвав їх «зрадниками».

Садохін і Криворучко були затримані українською владою; Наумова затримали 7 червня в Сербії, де правоохоронці знайшли його з імовірним німецьким контрабандистом і 600 тис. євро, 125 тис. доларів і смарагдами.

«Є дуже багато регіональних керівників СБУ, які повели себе дуже дивно. Деякі втекли. Один хлопець, наприклад, у Чернігові, він безпричинно [спалив] усю будівлю СБУ, знаєте, начебто, тому що він сказав, що не має часу витягти всі документи», – сказав високопосадовець України, який говорив з Politico. 

СБУ є правонаступником КДБ радянських часів. Маючи понад 30 000 співробітників, СБУ більш ніж у сім разів перевищує розмір MI5 Великобританії та дотягує до розміру ФБР, у якому працює 35 000 осіб, незважаючи на те, що Україна в 16 разів менша за США. Попри збирання контррозвідувальної інформації, діяльність СБУ виходить за рамки подібних відомств у західних країнах; в її обов’язки входить боротьба з економічними злочинами та корупцією.

Завдяки цьому повноцінному мандату агентству вже давно висуваються звинувачення у зловживанні владою та корупції, в тому числі в підрозділах, призначених для боротьби з цими самими речами, і воно значною мірою виявилося несприйнятливим до змін. Справді, спроби реформувати СБУ провалилися.

Відомо також, що в нього проникають російські шпигуни, що значною мірою завдає шкоди інтересам безпеки країни та незважаючи на зусилля викорінити їх.

Після того, як Зеленський переміг на президентських виборах у 2019 році, він обіцяв зайнятися очищенням СБУ і залучив свого приятеля Баканова очолити цей процес, намагаючись продемонструвати рішучість довести Заходу, що Київ серйозно ставиться до реформ.

Спостерігачі зазначають, що успіхи у реформах в кращому випадку спірні.

Алекс Кокчаров, лондонський аналітик із країнових ризиків, який зосереджується на Україні та Росії для S&P Global, сказав, що низка скандалів останніх років кинула тінь на СБУ. Він заявив, що Київ витратив роки, не змінюючи агентство, у той час як багато хто попереджав, що масштабна атака Росії неминуче станеться.

«Усі ці скандали навколо СБУ, пов’язані з сумнівною практикою щодо їхніх спроб ведення економічних розслідувань, а також міжвідомча боротьба між різними спецслужбами України [привели до] недостатньої підготовки в окремих напрямках, таких як південь та схід, які були найбільш очікуваними російськими цілями», – сказав Кокчаров.

«Я сподіваюся, що у найближчий час ми проведемо належне розслідування того, як сталося, що цей міст [не був зруйнований]», – сказав високопосадовець України, зазначивши, що влада пов’язує падіння Херсона з відсутністю в СБУ готовності.

Захоплення Херсона дозволило військам Путіна закріпитися в південному регіоні країни вздовж узбережжя Чорного моря. За це, каже топ-чиновник, вказуючи пальцем на Баканова, «хтось має постраждати».

Нагадаємо, розслідувачі викрили мережу фірм, яка об’єднує пов’язані з президентом РФ Володимиром Путіним активи на близько 4,5 мільярда доларів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE