Politerno > Україна і світ > НАТО засмучене зближенням РФ і Китаю та стережеться збільшення залежності від Пекіну

НАТО засмучене зближенням РФ і Китаю та стережеться збільшення залежності від Пекіну

  • 28 Червня, 2022
  • 1114 Переглядів
  • 0

Китай та Росія нині зблизилися як ніколи досі, а тому НАТО планує розробку пакету заходів для зменшення залежності від Пекіну після відмови від газу та нафти з РФ.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на публічному форумі НАТО, повідомляє з Мадрида кореспондент “Європейської правди“.

Столтенберг, який перед цим заявляв про загрозу, що точка енергозалежності Заходу перейде з Росії до Китаю, заявив також про зростання ворожості Китаю стосовно НАТО.

“Ми розчаровані тим, що Китай не засудив напад Росії на Україну, тим, що Китай поширює неправдиві повідомлення про НАТО, а також тим, що Китай та Росія зараз зблизилися як ніколи”, – заявив він.

Єнс Столтенберг нагадав, що навесні, після початку російського вторгнення Китай “уперше жорстко висловився проти НАТО і проти розширення НАТО” у спільній заяві Сі та Путіна.

Однак він наголосив, що розбіжності з Китаєм, у том числі стосовно нападу РФ на Україну, не мають бути підставою для зміни позиції Альянсу.

“Ми не можемо припинити підтримку України лише через те, що не весь світ нас підтримує. І ми не “прокинулись” в 2022 році у питанні підтримки України”, – заявив він, нагадавши, що Альянс з 2014 року тренував українську армію.

За словами генсека, Північноатлантичний альянс планує розробити пакет заходів, спрямованих на зменшення залежності від Китаю після відмови від газу та нафти з РФ.

Столтенберг стверджує, що Альянс навчився на помилках у відносинах з РФ.

“Війна в Україні довела небезпечність енергетичної залежності від одного авторитарного режиму. Ми не повинні замінити одну залежність іншою”, – пояснив.

За його словами, виникає небезпека збільшення залежності від Китаю. “Багато технологій відновлюваної енергетики та рідкоземельних елементів надходять з Китаю. Для нас важливо не отримати нову залежність”,  – заявив він.

Зокрема, він наголосив, що у НАТО не ставлять за мету швидку та повну відмову від викопних джерел, вони мають комбінуватися з зеленою енергетикою.

Іншим викликом генсек вважає те, що держави НАТО можуть обрати різні підходи до реформи у цій сфері.

“Тому я пропоную військовим і цивільним структурам НАТО розробити нову стратегію переходу і представити на наступного року на зустрічі високого рівня”, – заявив Столтенберг, висловивши впевненість, що НАТО може стати зв’язуючою ланкою для такої реформи, яка, зокрема, не дозволить державам НАТО опинитися у залежності від Китаю.

Нагадаємо, Служба безпеки встановила особи ще двох командирів російської армії, які віддали наказ катувати та стратити п’ятьох цивільних мешканців Київської області.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE