Politerno > Україна і світ > “Політичне рішення”: львівські депутати заборонили діяльність УПЦ МП і секти “догналітів”

“Політичне рішення”: львівські депутати заборонили діяльність УПЦ МП і секти “догналітів”

  • 30 Червня, 2022
  • 731 Переглядів
  • 0

Львівська міська рада заборонила діяльність УПЦ МП та активної у минулому релігійної секти “догналітів”.

Так депутати Львівської міської ради прийняли рішення заборонити на території Львівської міської територіальної громади діяльність УПЦ МП та релігійної секти «догналітів» як таких, що несуть загрозу національній безпеці України.

“Діяльність Української православної Церкви московського патріархату та Української правовірної греко-католицької Церкви “Група Догнала” носить відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер, враховуючи факти, які відбулись на території Львівської міської територіальної громади, свідому та відкриту спекуляцію на релігійних віруваннях наших громадян з боку російських окупантів, зокрема, що стосується діяльності на території України Української православної Церкви московського патріархату та Української правовірної греко-католицької Церкви “Група Догнала”, яка призводить до штучного протистояння і розколу українського суспільства на релігійній основі, з метою консолідації українського народу”, – йдеться у рішенні.

Ці структури мають антидержавницький та антиукраїнський характер. Тому у міській раді схвалили відповідне рішення, заявив депутат Юрій Ломага.

Чиновник додав, що варто згадати свідому та відкриту спекуляцію на релігійних віруваннях українців з боку російських окупантів. Це призводить до штучного протистояння і розколу українського суспільства на релігійній основі.

Раніше рішення про заборону УПЦ МП прийняла Львівська районна рада.

Як пояснив представник Львівської ОВА Василь Дорош, втілити в життя такі рішення органів місцевого самоврядування неможливо – для цього потрібен окремий закон.

Мер Львова Андрій Садовий у спілкуванні з журналістами підтвердив, що це важливе рішення є політичним. Надалі ним вже мають зайнятися державні органи.

Андрій Садовий акцентував на тому, що заборону підтримали всі депутати міської ради. Надалі рішення мають скерувати президенту Володимиру Зеленському, а також Голові Верховної Ради й Уряду.

“Виключно державні органи влади регламентують діяльність релігійних організацій. Це є позиція, яку ми публічно озвучили, а далі державні органи мають брати це в роботу”, – підсумував мер Львова.

Хто такі “Група Догнала”

Члени організації називають її “Українська правовірна греко-католицька церква”. Вони виділились із Української Греко-Католицької Церкви у 2008 – 2009 роках. Але так і не отримали офіційної реєстрації в Держкомітеті в справах національностей і релігій.

Ідейним провідником незареєстрованого релігійного руху є колишній чеський римо-католицький священник Антонін Догнал. Саме від його імені й походить назва спільноти.

Проте у ЗМІ не раз повідомляли, що члени секти отримують гроші й куруються російськими спецслужбами, як і УПЦ МП. Зокрема, про це також говорив академік НАН України Степан Павлюк.

Як повідомлялося, українська православна церква Московського патріархату на Соборі прийняла рішення про адміністративне відокремлення від РПЦ, але “зі збереженням духовного спілкування”.

Нагадаємо, компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки острова Зміїний на Одещині після втечі російських окупантів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE