Politerno > Україна і світ > Вкрадене українське зерно росіяни вивозять до Туреччини, Київ просить Анкару перевірити ще три судна

Вкрадене українське зерно росіяни вивозять до Туреччини, Київ просить Анкару перевірити ще три судна

  • 5 Липня, 2022
  • 767 Переглядів
  • 0

Після того, як Туреччина затримала російське вантажне судно з зерном, вивезеним із порту Бердянська, Україна звернулася до Анкари з проханням перевірити ще три судна, що йдуть під російським прапором.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це повідомляє Reuters із посиланням на неопублікований раніше лист Офісу генерального прокурора України.

У листі, датованому ще 13 червня, називаються три судна – “Міхаїл Нєнашев”, “Матрос Позинич” і “Матрос Кошка”, – які, за твердженням української сторони, у квітні-травні завантажились зерном у порту окупованого Севастополя.

Усі три судна належать дочірній компанії російської “Обєднаної суднобудівної корпорації”, яка потрапила під західні санкції після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Офіс генпрокурора просить турецьку сторону отримати документальне підтвердження походження зерна на суднах. Дипломатичне джерело Туреччини повідомило Reuters, що співпраця Києва та Анкари щодо походження зерна триває.

Напередодні стало відомо, що Туреччина почала розслідування щодо походження зерна на судні Zhibek Zholy, яке напередодні прибуло в порт Карасу з окупованого російськими військами Бердянська Запорізької області.

Як заявив посол України в Туреччині Василь Боднар в ефірі національного телемарафону, турецька митниця затримала російське вантажне судно з зерном, вкраденим окупаційними силами і вивезеним із порту Бердянська.

“У нас є повна співпраця, судно зараз стоїть перед входом до порту. Воно затримане митними органами Туреччини. Завтра відбудеться міжвідомча нарада, на якій буде вирішено подальшу долю цього судна”, – сказав Боднар.

Посол додав, що запит Генеральної прокуратури передано і Україна розраховує, що судно арештують, майно конфіскують і притягнуть до відповідальності всіх причетних.

“З цим судном особлива ситуація, оскільки воно вперше намагалося використати тимчасово окупований порт Бердянська і потім зайти до турецького порту. Це нелегально і чесно кажучи це велика наглість і спроба фактично пробити такий коридор, щоб користуватися нагодою і вивозити майно”, – сказав Боднар.

Наприкінці червня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара серйозно ставиться до повідомлень про незаконне вивезення Росією зерна з України і не дозволить його імпорт на свою територію.

Але, незважаючи на запевнення влади Туреччини, що країна не купує у Росії українське зерно з окупованих територій, журналісти-розслідувачі “Схем” наводять докази зворотнього.

За даними “Схем”, окупанти вимикають радари на суднах, якими вивозять українське зерно з Криму в турецькі порти, але цей систематичний процес регулярно потрапляє на знімки з супутника, йдеться в розслідуванні.

Журналісти також публікують супровідні документи на зерно, яке великими партіями імпортує Туреччина – походження товару в них зазначене як «Крим, Росія». Зерно вантажиться в порту «Авліта» (Севастополь), куди його звозять з тимчасово окупованих територій, зокрема Херсонської та Запорізької областей, йдеться в розслідуванні «Схем».

Як повідомлялося, в офісі президента Туреччини заявили про досягнення консенсусу щодо створення “операційного центру”, який займатиметься вивезенням зерна з України.

6 червня стало відомо, що Туреччина та Росія домовилися про забезпечення експорту українського зерна морським коридором з Одеського порту. Київ інформацію не коментує і до заяв ставиться скептично.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вимагає роз’яснення від Генштабу ЗСУ щодо порядку отримання “якихось дозволів” для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE