Politerno > Україна і світ > Міноборони створило Агенцію оборонних закупівель, яку контролюватиме колишній бізнес-партнер Єрмака

Міноборони створило Агенцію оборонних закупівель, яку контролюватиме колишній бізнес-партнер Єрмака

  • 22 Липня, 2022
  • 2229 Переглядів
  • 0

Міноборони створило Агенцію оборонних закупівель — єдиний національний орган, який закуповуватиме товари, роботи й послуги у сфері національної безпеки й оборони. Нове агентство перебуватиме у сфері впливу колишнього бізнес-партнера Андрія Єрмака, а нині заступника міністра оборони — Дениса Шарапова.

Про це повідомила журналістка видання “Цензор.НЕТ” Тетяна Ніколаєнко.

“Агенція створена у вигляді державного підприємства, яке має право створювати філії, представництва й інші відокремлені підрозділи, зокрема й за межами України. Крім того, агенція може бути засновником інших юридичних осіб будь-яких організаційно-правових форм. Перед створенням агентства, ще в березні Кабінет Міністрів вивів зі складу Укроборонпрому Укрспецекспорт і дві його “дочки”. Тимчасово, на час воєнного стану, їх передали до сфери управління Міністерства оборони”, — ідеться в статті.

Агенцію оборонних закупівель контролюватиме Денис Шарапов — син одного з найуспішніших в Україні фахівців у сфері збуту зброї, колишнього керівника Укроборонсервісу Олександра Шарапова.

“З Єрмаком Денис Шарапов мав спільний бізнес — ТОВ “Медійна група європейського партнерства”, але у 2018 році обоє вийшли зі складу її засновників. В одному з інтерв’ю Єрмак говорив, що добре знає батька Шарапова Олександра і колись сам надавав юридичні послуги Укроборонсервісу. З 2013 по 2019 Денис Шарапов працював заступником директора ДП “Укроборонсервіс””, — написала Ніколаєнко.

Як зауважували ЗМІ, у жовтні 2019 році майже одночасно Шарапов отримав посаду заступника гендиректора Укрспецекспорту, а Єрмака було призначено в наглядову раду Укроборонпрому. З 23 грудня 2021 року Шарапова також було призначено в наглядову раду Укроборонпрому, а за кілька тижнів до цього він став першим заступником міністра стратегічної промисловості. – зазначила Тетяна Ніколаєнко.

“По суті Єрмак просуває Шарапова всюди, де є стосунок до закупівлі зброї. Коли Укрспецекспорт перейшов під Мінстратегпром, він пішов туди. Тепер усі бюджети ідуть через МО, то він заступник міністра і курує агенцію”, — зазначив співрозмовник “Цензор.НЕТ”.

За словами Ніколаєнко, співрозмовники видання не чули про відверто корупційні схеми в оборонці. Однак залишаються невирішені за попередні роки питання.

“Якби не війна, то згідно з Законом “Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності” вже у квітні 2022 року мали б зникнути колишні держпідприємства, а замість них створені акціонерні товариства або товариства з обмеженою відповідальністю. Наступний крок — створення холдингів, тобто науково-виробничих об’єднань”, — зауважила журналістка.

Вочевидь, що пів року тому всі процеси були зупинені. Наприкінці червня стало відомо, що Кабмін має намір створити підприємство “Українська оборонна промисловість” (УОП). Воно стане правонаступником реорганізованого Укроборонпрому і на 100% належатиме державі. А функції його наглядової ради виконуватиме Кабмін. До обрання голови нового підприємства його очолюватиме Юрій Гусєв, – підкреслила Тетяна Ніколаєнко.

Нагадаємо, голова територіальної оборони Дніпропетровської області Геннадій Корбан звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням вирішити “непорозуміння” щодо відмови у в’їзді в Україну.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE