Politerno > Україна і світ > Друг сім’ї Зеленського, якого звільнили з “Укрексімбанку” за напад на журналістів, став главою держкомпанії

Друг сім’ї Зеленського, якого звільнили з “Укрексімбанку” за напад на журналістів, став главою держкомпанії

  • 12 Листопада, 2022
  • 861 Переглядів
  • 0

Скандально відомого Євгена Мецгера призначили головою правління ПрАТ “Українська фінансова житлова компанія”.

Про це повідомляє пресслужба Укрфінжитло.

Відповідне рішення Наглядова рада Товариства прийняла 11 листопада на своєму засіданні. Крім цього, першим заступником голови правління ПрАТ “Укрфінжитло” обрано Дмитра Вербицького.

Раніше Мецгер обіймав посаду голови правління державного “Укрексімбанку”. Проте через скандал з нападом на журналістів програми “Схеми” його звільнили з посади.

Також Мецгер був радником віцепремʼєрки – міністерки економіки Юлії Свириденко та міністра інфраструктури Олександра Кубракова. 

Раніше ЕП, посилаючись на джерела в Мінекономіки, повідомляла про те, що питання призначення Мецгера тривалий час не було вирішеним, оскільки в уряді побоювалися репутаційних втрат через історію з побиттям журналістів.

Водночас в Кабміні відзначали фаховість банкіра і “цінують його експертизу в запуску великих державних програм у сфері економіки”.

Довідково:

Євген Мецгер уродженець Кривого Рогу і давно знайомий із Володимиром Зеленським. Його дружина водить дружбу з Оленою Кравець з “95 кварталу”.

Мецгер починав свою трудову діяльність в банку “Фінанси та кредит”. У 2006 році він перейшов на роботу в “Укрексімбанк”, однак за майже десять років роботи там особливо високих посад тут він не займав. Можливо, тому Мецгер вирішив спробувати щастя в іншій фінустанові – “Укргазбанку”, де в 2016 році доріс до заступника голови правління. Нинішню свою посаду він отримав в березні 2020 року.

До речі, банківський сектор для Мецгера – справа сімейна: його дружина Юлія, юрист за освітою, з кінця 2019 року є членом наглядової ради державного “ПриватБанку”.

Нинішнього літа ходили посилені чутки про майбутню відставку глави Національного банку України (НБУ) Кирила Шевченка. При цьому одним з можливих його наступників називався Євген Мецгер.

Втім, за підсумками 2020 року “Укрексімбанк” отримав колосальний збиток в розмірі 5,6 мільярда гривень. Більше того, в минулому році “Укрексімбанк” став найбільш збитковим банком України.

За словами інвестиційного банкіра і фінансового аналітика Сергія Фурси, збитковість “Укрексімбанку” в основному була пов’язана зі старими боргами. Інша річ, що на ринку прекрасно знають, що рівень професіоналізму управлінської команди “Укрексімбанку” досить низький: “Тому вона (команда), скажімо так, не допомогла поліпшити ситуацію”.


Як повідомлялося, 4 жовтня “Схеми” повідомили про напад у державному “Укрексімбанку” під час запису інтерв’ю із головою правління цієї фінустанови Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті. Повідомлялося, що Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, після чого він наказав охороні “забрати камери” та “дістати із них касети”.

“Схеми” відновили та оприлюднили кадри нападу під час інтерв’ю в державному “Укрексімбанку”.

У квітні стало відомо, що екскерівника правління державного Укрексімбанку Євгена Мецгера, обвинуваченого у кримінальній справі про перешкоджання діяльності журналістів, можуть призначити заступником глави Мінекономіки.

Як заявила головна редакторка “Схему” Наталія Седлецька, слідство приховало від “Схем” та адвоката інформацію про відмову судді у задоволенні клопотання щодо тимчасового доступу до матеріалів відео- та аудіозаписів нападу на журналістів.

Суд у справі нападу на журналістів “Схем” визнав винуватими ексголову правління “Укрексімбанку” Євгена Мецгера, ексдиректора департаменту банківської безпеки банку Ігоря Тельбізова і ексначальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова і призначив кожному штраф. Мецгер заплатить 3400 гривень за напад на журналістів.

Нагадаємо, з лівого берега Дніпра окупанти евакуюють “адміністрацію” захопленого Каховського району Херсонської області.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE