Politerno > Україна і світ > Гутцайт очолив НОК, серед членів Шевченко з спільним із Абрамовичем бізнесом та Суркіс-старший

Гутцайт очолив НОК, серед членів Шевченко з спільним із Абрамовичем бізнесом та Суркіс-старший

  • 17 Листопада, 2022
  • 497 Переглядів
  • 0

Міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта обрано новим президентом НОК України.

У четвер, 17 листопада, пройшли вибори президента Національного олімпійського комітету (НОК) України.

“Результати голосування, що відбулося під час 37-ї Генеральної асамблеї НОК України: Вадим Гутцайт набрав 83,6% голосів, Жан Беленюк – 14,97%, Ігор Малинський – 1,36%”, – йдеться в короткому повідомленні НОК.

Зазначається, що на ХХХVII звітно-виборній асамблеї НОК за кандидатуру Гутцайта віддали голоси 123 делегати. Жана Беленюка підтримали 22 людини, а Ігоря Малинського – дві людини.

На Генасамблеї НОК були обрані нові члени Національного олімпійського комітету на період 2022-2026 років. Туди увійшли Андрій ШевченкоОлександр УсикГригорій СуркісНестор Шуфрич, Марина Бех-РоманчукЛілія Подкопаєва та інші.

Вони увійшли до числа 39 фізичних осіб, які сприяють розвитку спорту в Україні. За дане рішення було віддано 99 голосів, проти – 11, утрималися – 4.

Також були обрані віце-президенти організації. Першим віце-президентом організації став Олексій Перевезинцев, також цей пост отримав колишній тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко, а також Марія Булатова і Олексій Дніпров.

За дане рішення було віддано 106 голосів, проти – 5, утрималося – 9.

Слід нагадати, за даним розслідувачів видання Bloomberg, Андрій Шевченко входить до засновників компанії, яка має тісний зв’язок російським олігархом Романом Абрамовічем.  Мова про MC Peat & Co, яка отримувала від Абрамовіча кредити, а також укладала для нього  угоди у Великій Британії.

До цього часу вказане розслідування в Україні залишалося непоміченим, хоч воно найбільше проливає світло на підприємницьку діяльність Шевченка у спільних із Абрамовічем проектах. 

Зазначається, що британська бізнес-імперія Романа Абрамовича сягала далеко за межі футбольного клубу "Челсі". 

"Серед тих, хто допоміг побудувати її, була нещодавно створена фірма, але із уславленим ім'ям. В останні десятиліття MC Peat & Co. виступала у ролі посередника в кількох угодах, у ході яких гроші Абрамовича вливались у невеликі британські фірми, та працювала брокером як мінімум у трьох компаніях, які підтримував російський мільярдер", – пише американське видання.

Фірма MC Peat&Co. була створена у 2011 році. Окрім Андрія Шевченка, її засновником є Чарлі Піт — син колишнього особистого секретаря принца Чарльза Майкла Піта. Сам Піт-старший у період заснування MC Peat&Co увійшов до ради директорів сталеливарного гіганта Абрамовича Evraz Plc.

Peat & Co., вказує Bloomberg, організувала інвестиції Абрамовича в оксфордський стартап з виробництва екологічно чистої енергії, у бізнес гербіцидних засобів від бур'янів та в компанію, що переводила дизельні автомобілі на природний газ.

Колишній український футболіст Андрій Шевченко та один із ділових партнерів Абрамовіча Євген Швідлер стали директорами Peat & Co. з перших днів існування.

"Згідно з документами компанії, Швідлер обіймав цю посаду близько року, а Шевченко досі залишається на своїй посаді", — уточнює Bloomberg і додає, що кредити на організацію Peat & Co. надавала російська гірничодобувна компанія Highland Gold Mining Ltd, яка фінансувалась Абрамовичем.

"У жовтні 2012 року компанія Highland Gold призначила Peat & Co. своїм брокером. У тому ж році компанія AFC Energy, розробник лужних паливних елементів, також призначила Peat & Co. брокером. Фірма допомогла їй залучити майже 10 мільйонів фунтів стерлінгів (13 мільйонів доларів) від інвестиційної компанії, що належить Абрамовичу", — вказують американські журналісти. 

Bloomberg доповнює, що Піт-молодший часто грав з Андрієм Шевченком у гольф та спілкувався з Майклом Метліном, американським бізнесменом, який допомагав Абрамовичу інвестувати у хедж-фонди.

Ще одна спільна для Абрамовіча та Шевченко компанія — The Regeneration Group. Останній став її акціонером через чотири роки після заснування Peat & Co. У The Regeneration Group Майкл Піт був головою підприємства, а Чарлі очолював відділ ринків капіталу. 

"Зв'язки Абрамовича знову спливли на поверхню. Шевченко став акціонером, а Метлін, керуючий інвестиційно-консалтинговою компанією Concord Management LLC, став виконавчим директором. Ще один керівник, який раніше працював у сімейному офісі Абрамовича, одержав роботу консультантом у фірмі", — стверджує Bloomberg.

Попри війну в Україні та антиросійські санкції, які запроваджено стосовно Романа Абрамовіча, Андрій Шевченко залишається у структурі афільованої до російського мільярдера компанії Peat & Co й донині. 

Також нагадаємо, що нардепа та президента ФК “Динамо” Григорія Суркіса, який залишив країну на початку війни, затримали на пункті пропуску Краковець, коли він намагався знову виїхати з України. 

Суркіс вивозив 13 годинників через “зелений коридор”.

За даними джерел УП у політичних колах, родина народного депутата від забороненої  партії ОПЗЖ Григорія Суркіса не перший рік орендує апартаменти у п’ятизірковому готелі Monte-Carlo Bay. Коштує річна оренда таких апартаментів близько 2 млн євро. Під час війни в Україні родини Суркісів мешкають у Монако.

Вадим Гутцайт: кар'єра і досягнення

Вадим Гутцайт - олімпійський чемпіон з фехтування на іграх 1992 року в Барселоні. Також виступав на Олімпійських Іграх в 1996 (6-е місце) і 2000 (13-е місце) роках. 

У 2002-2010 роках був головним тренером збірної України з фехтування. У 2008 році українська команда шаблісток під його керівництвом завоювала золото на Олімпійських іграх у Пекіні.

З 2017 Гутцайт займає пост президента федерації фехтування України. У 2018 році призначений начальником Департаменту молоді та спорту Київської міської адміністрації.

З 4 березня 2020 року Гутцайт обіймає посаду міністр молоді та спорту України.

Як відомо, з 2005 року НОК України незмінно очолював олімпійський чемпіон Сергій Бубка. На цих виборах він вирішив не висувати свою кандидатуру.

У 2020 році повідомлялося, що Вадим Гутцайт фігурує у матеріалах справи про можливі розкрадання держкоштів на закупівлях човнів для київських спортсменів.

Нагадаємо, Володимир Зеленський нещодавно заявив, що не сумнівається в тому, що на території Польщі впала не українська ракета, на що йому відповів президент Польщі Анджей Дуда.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE