Politerno > Україна і світ > Лубінець заявив, що Угорщина хоче звинуватити Україну в небажанні обмінюватися полоненими з РФ

Лубінець заявив, що Угорщина хоче звинуватити Україну в небажанні обмінюватися полоненими з РФ

  • 22 Червня, 2023
  • 411 Переглядів
  • 0

Угорщина, яка прийняла від РФ 11 українських полонених, готує інформаційно-психологічну операцію, аби звинуватити Україну в ігноруванні обміну полоненими з країною-агресором, заявив український омбудсмен Дмитро Лубінець під час телемарафону.

Про це інформує Інтерфакс-Україна.

“Я вважаю, що Угорщина порушила гуманітарне право, тому що не можна просто взяти з території РФ і забрати військовополонених. Навіть якщо у вас (Угорщини – ІФ-У) були якісь гуманітарні підстави, то насамперед необхідно було проінформувати Україну. Треба було поінформувати Міжнародний комітет Червоного Хреста”, – сказав він. 

Як наголосив Лубінець, сьогодні вранці він зустрічався з головою місії Міжнародного комітету в Україні Юргом Егліном, який повідомив, що не отримував жодної інформації про передачу Росією Угорщині 11 українських військовополонених.

Також омбудсмен запевнив, що у разі перебування на території Угорщини, ці українці втрачають статус військовополонених. Тому, з його слів, він не розуміє чому Угорщина обмежує їхню свободу і контакти.

“Ми намагаємося встановити з ними контакт. Ми знаємо, де вони перебувають. Ми не розуміємо позиції Угорщини, чому досі наших дипломатів до них не допустили. Фактично вони перебувають в ізоляції. У них обмежене коло спілкування. У них забрали мобільні телефони, які їм дали для спілкування з родичами. Так, ми знаємо, що до декого змогли приїхати родичі, проте деталі нам не відомі, як і те, чому ці громадяни України, перебуваючи на території Угорщини, фактично перебувають у такому становищі як військовополонені”, – запевнив він. 

На думку Лубінця, "така поведінка Угорщини - це підігравання російській пропаганді".

За словами омбудсмена, він уже надіслав листи російському та угорському колегам, щоб вони пояснили, яким чином українські військовополонені потрапили до Угорщини.

Нагадаємо, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не підтверджує мінування ставка-охолоджувача ЗАЕС, але заявляє, що станція замінована за периметром та в деяких місцях всередині.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE